Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία Πολιτική
27/09/2016 | 06:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Τα ΕΑΣ σε κίνδυνο με ευθύνη της κυβέρνησης”

φωτ. αρχείου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ*

Το Ποτάμι έχει αναφερθεί πολλές φορές στους λόγους που θεωρεί απαραίτητη την επιβίωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Είναι απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας σε σύνδεση με την έρευνα, την παραγωγικότητα, τη διατήρηση της τεχνογνωσίας και την αποτελεσματική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας.

Τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ) βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» με αποκλειστική ευθύνη αυτή τη φορά της κυβέρνησης, λόγω των συνειδητών καθυστερήσεων των πολιτικών της, να δώσει λύση στο πρόβλημα με βάση ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο γενικής αναδιοργάνωσης.

Συγκεκριμένα το 2015 όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η πολιτική του πρώην ΑΝΥΕΘΑ κ. Ήσυχου να καθυστερήσει συνειδητά τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την επιβίωση της εταιρείας, όπως την εκκαθάριση του πολιτικού τομέα, εργοστάσια Κύμης, Ηπείρου – η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα – καθώς και το κλείσιμο των δύο εκ των πέντε εργοστασίων του στρατιωτικού τομέα της Μάντρας και της Ελευσίνας .

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αδυνατήσει οικονομικά η εταιρεία αφού ήταν υποχρεωμένη να απορροφά σταδιακά τα 35 εκ. ευρώ που έλαβε το 2014 ως κρατική επιχορήγηση, αφού δεν είχε την δυνατότητα να μειώσει δραστικά το κόστος υλοποίησης των συμβολαίων που ήταν σε εξέλιξη και να διαπραγματευτεί νέα συμβόλαια με ανταγωνιστικές τιμές.

Ακολούθησε η νέα πολιτική ηγεσία, η οποία δεν έδειξε άμεσα με συγκεκριμένα μέτρα να έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την διοίκηση στην υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Το κλείσιμο της μονάδας στην Ελευσίνα έγινε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση και σχέδιο μετεγκατάστασης του χρήσιμου παραγωγικού εξοπλισμού της, με αποτέλεσμα η εταιρεία στο μεσοδιάστημα να έχει απωλέσει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης/υλοποίησης εξαγωγικών συμβάσεων. Αλήθεια ποια είναι η τύχη του εν λόγω παραγωγικού υλικού; Ελπίζουμε να μην βρίσκεται σε κάποια αποθήκη και να σαπίζει….

Η διοίκηση διαπραγματεύτηκε την πώληση του εργοστασίου-οικοπέδου της Ελευσίνας μαζί με το προσωπικό του στα ΕΛΠΕ, προκειμένου να φέρει «ζεστό χρήμα» στην εταιρεία που τόσο έχει ανάγκη για την απόκτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, την κάλυψη των πάγιων εξόδων και να αποκτήσει τη δυνατότητα της παραγγελίας υλικών που είναι αναγκαία για την υλοποίηση των συμβάσεων που είναι σε εξέλιξη.

Ενώ σχεδόν είχε κλείσει η συμφωνία για την πώληση του οικοπέδου της Ελευσίνας μαζί με το λιγοστό προσωπικό του εργοστασίου, έρχεται το ΥΠΟΙΚ, έχοντας δώσει αντίθετες διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα, να «μπλοκάρει» την πώληση του οικοπέδου Ελευσίνας στα ΕΛΠΕ στερώντας 21 εκ. ευρώ περίπου, πολύ χρήσιμα για την εταιρεία προκειμένου να αναπνεύσει, μέχρι να τρέξουν αποδοτικά τα τρέχοντα συμβόλαιά της, όπως με την ΑΤΚ και του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης, πιθανό «κλείσιμο» της στρατηγικής σημασίας εργοστασίου του Υμηττού με κίνδυνο επανάληψης των ίδιων λαθών από τη μη εξασφάλιση χρηματοδότησης και σχεδίου για την μετεγκατάσταση των παραγωγικών μονάδων, θα στερήσει την εταιρεία από την παραγωγή πυρομαχικών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ας καταλάβουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών ότι η εταιρεία χρειάζεται το συντομότερο ένα ολοκληρωμένο κοστολογημένο σχέδιο ολικής αναδιάρθρωσης των παραγωγικών της δυνατοτήτων, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με κύριο στόχο την επιβίωση σε πρώτη φάση της εταιρείας και στη συνέχεια την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με την ανάλογη τεχνογνωσία, ώστε η εταιρεία να καταστεί ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης