Υποστηριξε το militaire
Breaking News Θητεία Πρώτη Γραμμή
03/01/2017 | 19:44 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Διπλό όχι” του Βίτσα για υποχρεωτική στράτευση στα 18 και αύξηση θητείας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κάθετα αντίθετος και στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18  και  στην πιθανότητα αύξησης της θητείας  εμφανίζεται ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο  περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανακανάτα.

Ο κ.Βίτσας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 για να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές επανδρώσεις ακόμη και μονάδες της μεθορίου απάντησε:

Καταρχήν δεν είναι σωστό πως τα ποσοστά στελέχωσης των μονάδων στα ανατολικά σύνορα και τα νησιά είναι μικρά ή υπολείπονται των τουρκικών δυνάμεων. Αλήθεια, από πού αντλείτε τέτοιες πληροφορίες; Το αντίθετο συμβαίνει. Υπάρχουν μονάδες με διαθεσιμότητα άνω του 110% και η δύναμη πυρός και των αρμάτων των Ε.Δ. είναι καταλυτική. Συγχρόνως δεν επαναπαυόμαστε. Είναι διαρκής η φροντίδα των επιτελείων για την ενίσχυση των μονάδων πρώτης γραμμής σε ανθρώπους και υλικό. Άλλωστε σ΄ αυτή την κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο ανασυγκρότησης των Ε.Δ.. Απ’ την άλλη δεν αντιλαμβάνομαι την ωφελιμότητα της συζήτησης περί στράτευσης στα 18. Μια τέτοια κίνηση το πολύ-πολύ να αύξανε τον αριθμό των στρατεύσιμων κατά λίγες χιλιάδες για 1 χρόνο και μετά όλα θα ήταν ίδια μαζί με τα προβλήματα. Συγχρόνως θα άλλαζε πολλά άλλα ζητήματα, πχ εισαγωγή στα ΑΕΙ και αναβολές, επίπεδο ωριμότητας των στρατευσίμων κλπ. Υπάρχει μια φιλοσοφία στο χρόνο στράτευσης συνδεδεμένη με την όλη κοινωνική ζωή που δεν θεωρώ πως πρέπει ν’ αλλάξει”.

Για το θέμα της αύξησης της θητείας απαντά:

Ενδεχόμενο αύξησης ή μείωσης της θητείας ούτε υπάρχει ούτε το συζητάμε. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός της όλης λειτουργίας του συστήματος. Δηλαδή παραπέρα προσαρμογή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων στις σύγχρονες συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται τόσο από τις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όσο και από τα μέσα που διαθέτουν, ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή τους. Και στον σύγχρονο κόσμο η γνώση, η εκπαίδευση, τα ικανά οπλικά συστήματα είναι πιο σημαντικά από τους αριθμούς, που, επιτρέψτε να σας το πω, πως τους ακούω από τον καιρό που ήμουν ο ίδιος στρατιώτης πριν 36 χρόνια.

Προανέφερα το ζήτημα της αναδιοργάνωσης η οποία βρίσκεται σε καλό επίπεδο αλλά μένει να κάνουμε πολλά ακόμα. Στο Στρατό Ξηράς η αναδιοργάνωση σημαίνει σχεδιασμό σε σχέση με τις σημερινές απειλές και όχι συντήρηση δομών με βάση ανάγκες προ 70 χρόνων (πχ εμφύλιος). Στην εκπαίδευση σημαίνει προσανατολισμό στους μεγάλους σχηματισμούς. Η εμπέδωση της διακλαδικότητας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις που διαρκώς κερδίζεται και έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Το ίδιο αφορά την συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και στοχευμένες αγορές.

Επιπλέον προσπαθούμε ο χρόνος στράτευσης να είναι διπλά ωφέλιμος, για την κοινωνία και για τον στρατεύσιμο. Δηλαδή και να εκπαιδεύεται στρατιωτικά αλλά και να αποκτά δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στην πολιτική του ζωή. Για παράδειγμα η δυνατότητα σε στρατευμένους γιατρούς να κάνουν συγχρόνως το αγροτικό τους, σε δικηγόρους την άσκησή τους, η δυνατότητα να αποκτούν γνώσεις και πιστοποίηση ικανότητας χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ή γνώσεις σε τεχνικά επαγγέλματα, είναι ορισμένα μέτρα που είτε ήδη έχουμε πάρει ή μεθοδεύουμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης