Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Διπλό μέτωπο” στο Αιγαίο για τις Ένοπλες Δυνάμεις! Πρόσφυγες και τουρκική επιθετικότητα σε έξαρση

“Διπλό μέτωπο” έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο,μετά από την απόφαση της κυβέρνησης να τους αναθέσει ρόλο πρωταγωνιστικό στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Από τη μία δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν έτοιμα πέντε  hotspots και δύο στρατόπεδα και από την άλλη βρίσκονται αντιμέτωπες με εξαιρετικά προκλητικές και ύποπτες κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Η διαχείριση και των δύο αυτών ζητημάτων είναι περίπλοκη .

Το σχέδιο για να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είχε τεθεί υπ΄ όψιν του Μαξίμου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε διαπιστώσει τα προβλήματα συντονισμού των διάφορων υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονταν στη διαχείριση της κρίσης και είχε εισηγηθεί στον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο να αναλάβει ο στρατός τουλάχιστον τον συντονισμό των “επιχειρήσεων”. Τελικά οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν πολλά περισσότερα.

Η κατασκευή-εξπρές των πέντε hotspots και η ετοιμασία των στρατοπέδων σε Σχιστό και Σίνδο μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες είναι το πρώτο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν οι ΕΔ. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία λένε ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Τα δύσκολα όμως είναι τα υπόλοιπα που καλούνται να πετύχουν οι ελληνικές αρχές. Ο Καμμένος υποστήριξε ότι πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής μεταναστών και προσφύγων για 24 ώρες στα νησιά και για 72 στα κέντρα υποδοχής σε Σχιστό και Σίνδο. Στόχοι εξαιρετικά φιλόδοξοι με τα προβλήματα που υπάρχουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των χιλιάδων ανθρώπων που κάθε μέρα εισέρχονται στη χώρα.

Για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων σ΄ αυτή τη προσπάθεια Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Μετανάστευσης, “μετακόμισε” στα υπόγεια το ΥΠΕΘΑ και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Ήδη υπάρχουν ενστάσεις σταρτιωτικών που έχουν να κάνουν με την διαβάθμιση των πληροφοριών που διακινούνται μέσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ,αλλά ο Καμμένος υποστηρίζει ότι ότι το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Μετανάστευσης δεν θα έχει πρόσβαση σ΄ αυτές.

Η επιβάρυνση των Ενόπλων Δυνάμεων με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προκαλεί προβληματισμό και σ΄ ένα ακόμη επίπεδο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Είναι το οικονομικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη μεγάλη εμπλοκή στο θέμα των προσφύγων ,ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια. Και αυτό έχει προκαλέσει δαπάνες που δεν είχαν υπολογιστεί στους ήδη άγρια “πετσοκομμένους” προϋπολογισμούς! Το ΠΝ το οποίο από το 2013 έχει παραχωρήσει πλοία του Στόλου για περιπολίες στο Αιγαίο ,έχει “ματώσει” και όπως ανέφερε ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης,μόνο για το 2015 δεκδικεί 18 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν για το θέμα των προσφύγων!

Και οι Τούρκοι το βιολί τους!

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς τη στιγμη που οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται στην μεγαλύτερη κινητοποίησή των τελευταίων ετών, οι Τούρκοι εμαφανίζονται εξαιρετικά δραστήριοι,επιθετικοί και προκλητικοί στο Αιγαίο. Στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ  Ρόδου και Καστελόριζου σημειώθηκαν σοβαρότατες εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών . Κορυφαία πηγή του ΓΕΕΘΑ ανέφερε στο militaire.gr  ότι ήταν απίστευτη η επιθετικότητα “που επέδειξαν οι Τούρκοι πιλότοι στην συγκεκριμένη περιοχή τις τελευταίες ημέρες”. Οι Τούρκοι επίμονα παρέμεναν εντός ελληνικού εναέριου χώρου, παρά τις διαδοχικές αναχαιτίσεις τους από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης