Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
11/03/2016 | 09:41 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Για “ομοσπονδιακή διαίρεση” της Συρίας συζητούν οι μεγάλες δυνάμεις

Για

Οι μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συζητούν την πιθανότητα μιάς ομοσπονδιακής διαίρεσης της εμπόλεμης χώρας η οποία θα διατηρήσει την ενότητά της ως κράτος ενώ θα παραχωρεί μεγάλη αυτονομία σε τοπικές διοικήσεις, είπαν διπλωμάτες χθες.

Η ένταση του πενταετούς πολέμου στη Συρία έχει μειωθεί από την έναρξη μιας εύθραστης συμφωνίας τερματισμού των εχθροπραξιών μετά από προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας που μπήκε σε εφαρμογή πριν από δύο εβδομάδες. Μια ειρηνευτική συμφωνία με κανονική κατάπαυση του πυρός όμως παραμένει άπιαστη.

Καθώς ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα προετοιμάζεται να συναντηθεί με αντιπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα προσέλθει στον πιό πρόσφατο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη.

Μια από τις ιδέες που συζητείται σοβαρά αυτή τη στιγμή αφορά την πιθανότητα της σύστασης ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία. Διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε ότι μεταξύ των κρατών που σκέφτονται τη λύση αυτή βρίσκεται η Ρωσία και δυτικές χώρες.

Ενώ ο σκοπός είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να παραμείνει ως ενιαία ως χώρα, είπε ο διπλωμάτης, “υπάρχουν ασφαλώς πολλά είδη διαφορετικών μοντέλων μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία έχει, σε μερικά μοντέλα, ένα πάρα πολύ χαλαρό κέντρο και πολλή αυτονομία για διαφορετικές περιοχές”. Οι δηλώσεις του επιβεβαιώθηκαν από δεύτερο διπλωμάτη.

Την ομοσπονδιακή λύση απέρριψε η αντιπολίτευση της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. “Κάθε αναφορά αυτού του φεντεραλισμού ή κάτι το οποίο μπορεί να παρουσιάσει την κατεύθυνση προς μια διαίρεση της Συρίας είναι εντελώς απαράδεκτη. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα επεκτείνουμε μια μη-κεντρική κυβέρνηση στην μελλοντική Συρία, αλλά όχι με ομοσπονδιακή δομή ή διαίρεση για τη χώρα”, είπε ο Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν απέκλεισε την ομοσπονδιακή λύση όταν ερωτήθηκε γι’ αυτήν, αλλά πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή θα πρέπει να προηγηθεί από διάλογο μεταξύ των Σύρων και ένα δημοψήφισμα για να εισαχθούν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας.

Ο Σάλεχ Μουσλίμ, συνηγέτης του συριακού κουρδικού κόμματος PYD, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις κουρδικές περιοχές στη Συρία, έχει ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ανοιχτός στην ιδέα. “Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το ονομάσετε – έχουμε πει επανειλημμένως πως θέλουμε μια αποκεντρωμένη Συρία. Πείτε το περιφέρειες, πείτε το φεντεραλισμό, τα πάντα είναι πιθανά”.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών δεν αναμένεται να διαρκέσει πέρα από τις 24 Μαρτίου. Μετά το τέλος αυτού του γύρου αναμένεται ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας ή 10 ημερών προτού ξαναρχίσουν.

Μιλώντας νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αποστολής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες είπε ότι δεν ήταν αισιόδοξος για την διεξαγωγή των συνομιλιών στη Γενεύη, και δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της αποστολής του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης