Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
11/06/2016 | 15:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Γιατί η Μέρκελ σπεύδει στην Κίνα που αρχίζει να έχει θέμα με το ιδιωτικό χρέος της

Γιατί η Μέρκελ σπεύδει στην Κίνα που αρχίζει να έχει θέμα με το ιδιωτικό χρέος της

Η Άγγελα Μέρκελ πάει Κίνα με μεγάλη αγωνία και ανησυχίες.Η αγορά της Κίνας είναι “πνεύμονας οξυγόνου” για τη γερμανική οικονομία.Αυτός ο πνεύμονας όμως έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα και στο Βερολίνο έχουν αρχίσει να ανησυχούν για…δύσπνοιες.

Όπως γράφει το ΑΠΕ “η Γερμανία έχει επωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία από την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ του 2005 και του 2014, οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα υπερτριπλασιάστηκαν στα 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ γερμανικές εταιρείες, κυρίως οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίας, επωφελήθηκαν από την ταχεία αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, που εξισορρόπησε την πτώση των πωλήσεών τους στην Ευρώπη.

Το 2015 όμως, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά τις τελευταίες σχεδόν δύο δεκαετίας. Ενώ η προσοχή επικεντρώνεται πλέον όχι στο ίδιο το διμερές εμπόριο αλλά τις προϋποθέσεις που καλούνται να εκπληρώνουν οι γερμανικές εταιρείες στην Κίνα, όπου η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται”.

Η Άγγελα Μέρκελ πάει στο Πεκίνο για ένατη φορά από την ημέρα που  ανέλαβε καγκελάριος.Οι Γερμανοί βιομήχανοι την πιέζουν αφόρητα  να αντιμετωπίσει με πιο δυναμικό τρόπο την κινεζική κυβέρνηση.

Το ταξίδι στο Πεκίνο γίνεται την ώρα που η καγκελάριος επικρίνεται στο εσωτερικό διότι σιώπησε για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά και καθώς οι κινεζικές εξαγορές στην Ευρώπη ωθούν πολιτικούς να απευθύνουν εκκλήσεις για τη θέσπιση αυστηρότερων περιορισμών.

Καταγράφεται μια «εξάπλωση και κλιμάκωση κρυφών και ανοικτών συγκρούσεων στη σχέση Γερμανίας-Κίνας», επισήμανε ο Σεμπάστιαν Χάιλμαν, επικεφαλής του ινστιτούτου μελετών MERICS του Βερολίνου.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε σκληρές συγκρούσεις με την Κίνα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι», προέβλεψε ο ίδιος.

Η Μέρκελ ταξιδεύει στο Πεκίνο συνοδευόμενη από έξι υπουργούς της και μια μεγάλη αντιπροσωπεία στελεχών κολοσσών της γερμανικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών όπως οι Volkswagen, BMW, Siemens, ThyssenKrupp, Lufthansa και Airbus.

Τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας

Η Κίνα θα πρέπει άμεσα ν’ αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος της, που αποτελεί μία μεγάλη πηγή προβληματισμού σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ, προειδοποίησε σε ομιλία του ενώπιον οικονομολόγων στην πόλη Σενζέν στη νότιο Κίνα πως τα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτελούν «μία κρίσιμη αδυναμία στην κινεζική οικονομία».

«Τα σημερινά χρέη των επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν μελλοντικά συστημικά προβλήματα χρέους. Τα συστημικά προβλήματα χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ή σε τραπεζική κρίση. Ή και στα δύο», τόνισε ο Λίπτον, σύμφωνα με αντίγραφο των χειρογράφου της παρέμβασής του που εξασφάλισε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο Λίπτον πρόσθεσε πως το ιδιωτικό χρέος της Κίνας ανέρχεται στο 145% του ΑΕΠ της, ποσοστό που είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ο ίδιος ξεχώρισε τις κρατικές επιχειρήσεις, που όπως τόνισε συμμετέχουν περίπου στο 55% του ιδιωτικού χρέους, αλλά μόλις στο 22% των οικονομικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, ο Λίπτον υπογράμμισε πως η Κίνα χρειάζεται ν’ αντιμετωπίσει τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες της και να διαχειρισθεί τα διοικητικά προβλήματα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον τραπεζικό τομέα της.

«Το δίδαγμα που πρέπει να αφομοιώσει η Κίνα είναι πως προκειμένου να αποφύγει έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο από αύξηση πιστώσεων, υπερχρέωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, θα πρέπει να βελτιώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της», επεσήμανε ο Λίπτον.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης