Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
11/07/2017 | 09:55 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Γιατί η Ελλάδα δεν πήρε F-15; Ο Άκης, ο Σημίτης και οι πραγματικές αιτίες

Γιατί η Ελλάδα δεν πήρε F-15; Ο Άκης, ο Σημίτης και οι πραγματικές αιτίες

Ο πρώην ΥΕΘΑ Άκης Τσοχατζόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά από την αποφυλάκισή του, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Κώστα Σημίτη. Μεταξύ άλλων είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ανέτρεψε την απόφαση αγοράς F-15 και η Ελλάδα αποφάσισε το 1999 να προμηθευτεί ακόμη μια φορά F-16.

Ήταν η εποχή που το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου ήταν ακόμη “ζωντανό” και είναι αλήθεια ότι υπήρχε προβληματισμός για την αγορά ενός αεροσκάφους που θα μπορούσε να καλύψει την απόσταση Ελλάδας-Κύπρου με άνεση.

Είναι επίσης αλήθεια ότι εκείνη την εποχή υπήρχε μια πραγματική “επικοινωνιακή καταιγίδα” υπέρ του αεροσκάφους F-15. Μην ξεχνάμε ότι την καμπάνια υπέρ του F-15 χειριζόταν ο απόλυτος άρχοντας των εξοπλισμών τότε, ο Θωμάς Λιακουνάκος.

Αλήθεια είναι ακόμη πως ακόμη και λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όλα τα μέλη του είχαν ενημερωθεί για προμήθεια F-15,την οποία πράγματι στήριζε σθεναρά ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Όταν ήρθε η ώρα της συνεδρίασης ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιλογή του F-16.

Τι μεσολάβησε;

Το ένα σενάριο λέει ότι οι απειλές της Τουρκίας ήταν ο λόγος που ο Σημίτης αποφάσισε να επιλέξει το F-16. Όπως λένε οι πληροφορίες ο τότε υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ και είχε μεταφέρει στους Αμερικανούς τη θέση της Άγκυρας: “Ή θα δώσετε και στην Τουρκία F-15 ή θα προκαλέσουμε κρίση στο Αιγαίο”. Το μήνυμα , λένε οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να επιλέξει το F-16.

Το δεύτερο σενάριο, πιο ρεαλιστικό μας το υπενθύμισε η Κύρα Αδάμ μ΄ ένα άρθρο της στην εφημερίδα Ελευθερία του Τύπου. Γράφει ότι μέσα στον ορυμαγδό των πληροφοριών υπέρ του F-15 “υπήρχε μια αξιόπιστη πηγή συγκριτικού ελέγχου των δύο τύπων αεροσκαφών. Και αυτή ήταν η έκθεση του αμερικανικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις επιχειρησιακές επιδόσεις ,την ακρίβεια των προδιαγραφών και το συνολικό κόστος των δύο τύπων αεροσκαφών για το αμερικανικό δημόσιο, κατά τις επιχειρήσεις στον Πόλεμο του Κόλπου.

Οι δύο αυτοί τεράστιοι τόμοι με απόλυτη ακρίβεια και εξοντωτικά λεπτομερή καταγραφή κόστους/επιδόσεων των αεροσκαφών δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο και σαφέστατα επηρέασαν την απόφαση υπέρ των F-16,δυσαρεστώντας μέχρι θανάτου το οργανωμένο λόμπι των F-15,μεταξύ των οποίων και ο κ.Τσοχατζόπουλος”, γράφει η Κύρα Αδάμ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης