Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Απόστρατοι Πολιτική
11/03/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Βόμβα για τις “θεσμικές” Ενώσεις Αποστράτων! Ποιος λέει ΟΧΙ στην υποχρεωτική εγγραφή στρατιωτικών

Βόμβα για τις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βόμβα για τις λεγόμενες “θεσμικές” Ενώσεις Αποστράτων από τον Συνήγορο του Πολίτη. Σε έγγραφη απάντησή του σε απόστρατο ο οποίος είχε προσφύγει διαμαρτυρόμενος για την υποχρεωτικότητα εγγραφής και συμμετοχής στις Ενώσεις ο Συνήγορος του Πολίτη απαντά ότι η υποχρεωτική εγγραφή και παρακράτηση τέλους από τους στρατιωτικούς είναι προβληματική γιατί η  “υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των Αποστράτων σε Ένωση” ,δεν συνάδει “με την κατά κανόνα προβλεπομένη ελευθερία της συμμετοχής ή όχι σε σωματεία, συλλόγους ή ενώσεις αλλά κυρίως με αυτόν τον ίδιο τον σκοπό των Ενώσεων Αποστράτων”!

Ο Συνήγορος του Πολίτη μάλιστα προτείνει στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, “να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανής ανάληψης εκείνων των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα κρίνονταν ως πρόσφορες και κατάλληλες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ζητήματα που έχουν εκτεθεί ανωτέρω”.

Πόσα χρόνια το συζητάμε αυτό το θέμα; Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε και απαντήσεις οριστικές;

Διαβάστε όλο το κείμενο της απάντησης του Συνηγόρου του Πολίτη:

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΛΡΧΗ

27,Ιανουάριου 2015

Αριθμ. Πρωτ,: 172101/3373/2015

Πληροφορίες: κα Άννα Βαβουγυιού (τηλ,:2131306733)

ΒΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΑ 74

1445 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αγαπητέ κύριε ΒΙΔΑΚΗ,

Σε συνέχεια της αναφοράς σας με κωδικό υπόθεσης 172101, καθώς και των επανειλημμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών μας, κατά τις οποίες συζητήσαμε αναλυτικά για το ζήτημα που μας έχετε θέσει, αλλά και για τις εκ νόμου αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Πολίτη, σας ενημερώνουμε και εγγράφως για τα ακόλουθα.

Σύμφωνα με τον ν. 3094/2003, άρθρο 3§3, ο Συνήγορος του Πολίτη: «…ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δημοσίων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αναφοράς σας, δεν υπάρχει ατομική διοικητική πράξη ή παράλειψη των αρμοδίων υπηρεσιών που να σας αφορά και να λαμβάνει χώρα κατά παράβαση της νομοθεσίας, ώστε να ενεργοποιείται ο διαμεσολαβητικός ρόλος μας και να μπορεί να ελεγχθεί από εμάς. Αντίθετα, διαμαρτύρεστε και ζητάτε την παρέμβαση μας επειδή ως απόστρατος Αρχιπλοίαρχος, με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, συμμετέχετε υποχρεωτικά στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, ενώ από το μέρισμα που σας καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού παρακρατείται υποχρεωτικά η προβλεπομένη από τις οικείες διατάξεις εισφορά, που αποδίδεται στην ανωτέρω Ένωση.

Παρόλα αυτά με αφορμή το περιεχόμενο της αναφοράς σας, θα θέλαμε να ενημερωθείτε τόσο εσείς, αλλά κυρίως οι υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιείται το παρόν έγγραφο μας, για κάποιες πρώτες παρατηρήσεις, σχετικά με το ζήτημα που μας έχει τεθεί.

Από την πολύ προσεκτική έρευνα της υπόθεσης σας προέκυψε ότι σύμφωνα με το ΝΔ 1171/1972 η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού ( ΕΑΑΝ) είναι ΝΠΔΔ, και με την αποστρατεία καθίστανται υποχρεωτικά μέλη της οι Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων.

Περαιτέρω από το άρθρο 4 παρ.2 του εν λόγω νομοθετήματος προκύπτει ότι οι πόροι του Νομικού Προσώπου εισπράττονται υποχρεωτικό από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας και αποδίδονται στις αντίστοιχες ενώσεις. Παράλληλα ο σκοπός του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, όπως περιγράφεται στο άρθρο 1 ν.5481/1981 είναι η υλική ενίσχυση των μετόχων και των μερισματούχων του, καθώς και των οικογενειών αυτών.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκθέσουμε τον προβληματισμό μας για το εάν συνάδει η ανωτέρω υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των Αποστράτων σε Ένωση, με την κατά κανόνα προβλεπομένη ελευθερία της συμμετοχής ή όχι σε σωματεία, συλλόγους ή ενώσεις αλλά κυρίως με αυτόν τον ίδιο τον σκοπό των Ενώσεων Αποστράτων όπως περιγράφεται στο άρθρο  2 του ΝΔ, όπου μεταξύ των άλλων αποβλέπει στη σύσφιξη των ζέσεων μεταξύ  των μελών, διατήρηση των σχέσεων με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους, παροχή βοήθειας και περίθαλψης στα μέλη που έχουν ανάγκη κ.α.

Κατά την εκτίμηση μας οι ανωτέρω σκοποί, όπως διατυπώνονται στο “προαναφερόμενο άρθρο, προσιδιάζουν περισσότερο, στην ελεύθερη βούληση των πολιτών να συμμετέχουν ή όχι σε μία ένωση, προκειμένου να εκπληρώνουν μεταξύ των άλλων και τον κοινωνικό ρόλο τους, όπως προσδιορίζεται στη σχετική διάταξη, ενώ αντίθετα η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής, κατά το οικείο Ν.Δ, πιθανόν να δυναμιτίζει την ουσιαστική και συνειδητή συμμετοχή, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να υποβιβάζεται σε μηχανισμό απομόνωσης από τη συνολική κοινωνική ζωή.

Κατόπιν των ανωτέρω θα θέλαμε να προτείνουμε στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανής ανάληψης εκείνων των νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα κρίνονταν ως πρόσφορες και κατάλληλες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ζητήματα που έχουν εκτεθεί ανωτέρω.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και παραμένουμε στη διάθεση σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

● ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

● ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κ’ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (Δ.ΕΝ.ΔΗ.Σ)

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΠΑΓΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 227-231    154 51 ΧΟΛΑΡΓΟΣ

● ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ  ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 1  ΑΘΗΝΑ

Με τιμή

Χρήστος Α. Ιωάννου Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

Militaire.gr

                                                                       

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης