Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Βραζιλιάνοι πεζοναύτες κατά του ιού Ζίκα!

Βραζιλιάνοι πεζοναύτες κατά του ιού Ζίκα!

Βραζιλιάνοι πεζοναύτες με αψεγάδιαστες στολές περικυκλώνουν μια γλάστρα, την τραντάζουν και παρακολουθούν προσεκτικά: ούτε μια προνύμφη του κουνουπιού Aedes aegypti, του φορέα του ιού Ζίκα, δεν πρέπει να γλιτώσει.

Στο Σάο Γκονσάλο, μια πόλη στα προάστια του Ρίο ντε Ζανέιρο, όπως και παντού στη χώρα, 55.000 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και 310.000 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν αναπτυχθεί για μια πρωτοφανή επιχείρηση, από ζαρντινιέρα σε ζαρντινιέρα και από γλάστρα σε γλάστρα: θα ελεγχθούν συνολικά 4 εκατομμύρια σπίτια.

Η πρώτη γλάστρα: καθαρή. Η δεύτερη, το ίδιο. Όμως στην πίσω αυλή οι στρατιώτες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό που κρύβεται σε έναν κουβά με στάσιμο νερό.

Αφού διαπιστώνουν την “ταυτότητα” του κουνουπιού, ένας υγειονομικός υπάλληλος αδειάζει στο χώμα τα μαύρα σημαδάκια που σπαρταρούν στο νερό. Με θερμοκρασία 34 βαθμών στο ξηρό έδαφος, δεν έχουν καμιά τύχη.

Στον πόλεμο εναντίον του Ζίκα, που κήρυξε η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, ο στρατός πέτυχε μια πρώτη, μικροσκοπική νίκη.

Σε όλο το μήκος αυτού του δρόμου στο Σάο Γκονσάλο οι πεζοναύτες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, από κήπο σε κήπο και από γλάστρα σε γλάστρα: παντού όπου υπάρχει στάσιμο νερό, το κουνούπι-τίγρης μπορεί να βρει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπαραχθεί. Εκτιμάται ότι το 70-80% των εστιών αναπαραγωγής του κουνουπιού αυτού βρίσκονται σε σπίτια.

“Ο στόχος μας σήμερα είναι να δώσουμε στους κατοίκους να καταλάβουν ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναζητήσουν τις πιθανές εστίες αναπαραγωγής”, δήλωσε ο διοικητής Κάρλος Αλεξάντρ Σόουζα ντε Λίμα.

Η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Ζίκα, η οποία συνδέεται με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων μικροκεφαλίας σε έμβρυα (μωρά που γεννιούνται με μικρό κεφάλι και πάσχουν από αναπτυξιακές δυσκολίες και διανοητική καθυστέρηση). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η κατάσταση αυτή συνιστά “παγκόσμια έκτακτη ανάγκη” για τη δημόσια υγεία.

Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, τον Αύγουστο, οι αρχές της Βραζιλίας αναγκάστηκαν να βρουν μια λύση για να καθησυχάσουν όχι μόνο τους κατοίκους αλλά επίσης τους αθλητές και τους τουρίστες. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Ζίκα και η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί απευθείας στο κουνούπι.

Ένας 55χρονος υγειονομικός υπάλληλος, ο Ζόρζε Λούις ντε Ολιβέιρα, συμμετέχει σε τέτοιες εκστρατείες κατά των κουνουπιών —που άλλωστε μεταφέρουν και άλλες ασθένειες, όπως ο δάγγειος πυρετός και ο τσικουνγκούνια— εδώ και χρόνια. Το γεγονός όμως ότι αυτή τη φορά συνοδεύεται από στρατιώτες “καθιστά πολύ ευκολότερη τη δουλειά μας”, σχολίασε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης