Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία Πολιτική
11/04/2016 | 06:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η Βουλγαρία θέλει μαχητικά αεροσκάφη άμεσα! Μήπως είναι ευκαιρία να πουλήσουμε;

Η Βουλγαρία θέλει μαχητικά αεροσκάφη άμεσα! Μήπως είναι ευκαιρία να πουλήσουμε;

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας , ενέκρινε τρία σχέδια που αφορούν στην αγορά νέων όπλων, συνολικής αξίας 1,2 δις €.

Το πρώτο σχέδιο αφορά στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών και μας ενδιαφέρει. Οι Αμερικανοί θέλουν όλες οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλογκ που έχουν περάσει στη σφαίρα επιρροή της να εξοπλιστούν με όπλα made in Usa. Ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την αεροπορία και α αεροσκάφη.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει τα παλαιά της F-16 στη Βουλγαρία και η Σόφια είναι βέβαιο ότι βλέπει θετικά αυτή τη λύση.Στο ΥΠΕΘΑ ο επί της αμυντικής βιομηχανίας ΑΝΥΕΘΑ  Δημήτρης Βίτσας είναι υπέρ αυτού του σεναερίου, αλλά όπως έχουμε  ξαναγράψει το ΓΕΑ και ο Αρχηγός του εμμένουν στην αρνητική τους εισήγηση.

Η προοπτική να πουλήσουμε τα παλαιά F-16 στη Βουλγαρία μπορεί να προκαλεί αριθμητικό έλλειμμα στην ΠΑ,αλλά μήπως τελικά το κέρδος που μπορεί να προκύψει θα είναι μεγαλύτερο; Αν προχωρήσει η υπόθεση του εκσυγχρονισμού των “νεότερων” εκδόεσων F-16 ,το έλλειμμα των block 30 που θα έχουν πουληθεί στην Βουλγαρία δεν μοιάζει τόσο τραγικό. Αν σ΄ αυτά προσθέσουμε και το έργο που θα πάρει η ΕΑΒ,αφού πριν τα πουλήσουμε στους Βούλγαρους θα πρέπει να τα “συμμαζέψουμε” και να τα εκσυγχρονίσουμε,τότε η πρόταση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Σε πρώτη φάση οι Βούλγαροι θέλουν να εντάξουν στην αεροπορία τους 16 μαχητικά αεροσκάφη ,μέχρι το 2023. Νομίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να τους “καλύψει”.

Προφανώς η ηγεσία του ΓΕΑ που έχει όλα τα στοιχεία στο τραπέζι θα έχει λόγους να εκφράζει αντιρρήσεις. Αλλά πολλές φορές εισηγήσεις που βασίζονται μόνο σε στατιστικές ίσως να “κρύβουν” σημαντικά κομμάτια του παζλ και μαζί και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης