Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
23/06/2017 | 09:15 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Βλέποντας το εσωτερικό μιας μούμιας! Νέα τεχνολογία παρέχει σημαντικές πληροφορίες

Βλέποντας το εσωτερικό μιας μούμιας! Νέα τεχνολογία παρέχει σημαντικές πληροφορίες

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς είναι μια μούμια μέσα από το “περιτύλιγμά” της;

Μπορούμε να μάθουμε , χάρη στην τεχνολογία του 21ου αιώνα,που επιτρέπει στους επιστήμονες από όλο τον κόσμο να δουν “μέσα” στις μούμιες χωρίς να διαταράσσουν την εύθραυστη κάλυψή τους.

Οι επισκέπτες της νέας  έκθεσης στο Αμερικάνικο Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας στην Νέα Υόρκη  μπορούν να γνωρίσουν την “Glided Lady”-“Επιχρυσωμένη κυρία” ,η οποία πέθανε και μουμοποιήθηκε στην Αίγυπτο περίπου  το 30 π.Χ

Ο Αμερικάνος William Ayres αγόρασε νόμιμα την μούμια στην Αίγυπτο το 1893 και την έφερε στο Σικάγο το 1894. Ονομάστηκε “επιχρυσωμένη” λόγω της χρυσοκάλυπτης κεφαλής της. Είναι μια από τις πιο καλά διατηρημένες μούμιες στην συλλογή του μουσείου. Ωστόσο,οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξετάσουν την μούμια χωρίς να βλάψουν τα λείψανα.

Μέχρι τώρα…

Οι ερευνητές του Μουσείου χρησιμοποίησαν μη επεμβατική μηχανογραφική τομογραφία (CT) για να δουν το στρώμα του δέρματος και των οστών καθώς αποκάλυψαν προσεκτικά την μουμια.

Εκτός από το φύλλο του ατόμου κσι την ηλικία θανάτου (περίπου 40 χρονών) ,οι επιστήμονες έμαθαν ότι τα λείψανα αντιστοιχούσαν σε κάποιον με σγουρά μαλλιά. Μάλλον πέθανε από φυματίωση – μία ασθένεια που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Οι ερευνητές χρησιμοποίσαν τις τρισδιάστατες εκτυπωμένες εικόνες από τις σαρώσεις για να αναδημιουργήσουν το κρανίο της. Η γαλλίδα γλυπτρια Elisabeth Daynès χρησιμοποίησε έπειτα αυτά τα στοιχεία  για να αναδημιουργήσει ιατροδικαστικά ένα άγαλμα της συντηρημένης γυναίκας σε “μέγεθος ανθρώπου”

Οι επισκέπτες του μουσείου μαθαίνουν πώς τα υπερσύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες διδάσκουν τους επιστήμονες και μελετητές για τους αρχαίους πολιτισμούς.

Εκτός από τις CT εξετάσεις,οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ιστοτοπικούς ελέγχους και ανάλυση DNA για μούμιες για να μάθουν για την υγεία, την διατροφή ενός ατόμου και τις ασθένειες.

Οι Αιγύπτιοι μελετητές βασίζονται επίσης στην τελευταία τεχνολογία. Καρδιολόγος της Αιγύπτου ο Dr. Adel Allam του Καΐρου,για παράδειγμα,χρησιμοποίησε CT σάρωσης σε μούμιες 4.000 ετών για να ανακαλύψει ότι η καρδιακή νόσος ήταν διαδεδομένη στην αρχαία Αίγυπτο και δεν είναι  μόνο μια ασθένεια της σύγχρονης κοινωνίας.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτελούσαν την περίτεχνη διαδικασία με τη “μουμιοποίηση” των νεκρών τους με την πεποίθηση ότι θα τους βοηθούσε να συνεχίσουν στην μετα θάνατον ζωή.

Με την  εφαρμογή χρυσού στα αυτιά ,τα ματια και το στόμα τους πίστευαν πώς διατηρούσαν την ακοή,την όραση και την ομιλία τους. Μερικες φορές μουμοποιημένα ζώρα ή άλλα τεχνουργήματα θάβονταν μαζί με τον αποθανόντα για να τον βοηθήσουν στην επόμενη ζωή.

Η επιχρυσωμένη κυρία είναι μία από τις 18 μούμιες της έκθεσης “Mummies” στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας , που εκτίθεται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2018.

ΠΗΓΗ: Shareamerica

Μετάφραση: Τάνια Καρβουνοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης