Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
22/05/2016 | 10:03
Militaire News

Βενεζουέλα:”Οι ΗΠΑ θέλουν να διαιρέσουν το στρατό μας” λέει ο Μαδούρο

Βενεζουέλα:

Ο στρατός της Βενεζουέλας ολοκλήρωσε χθες τις διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις που διέταξε ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής “ονειρεύονται να διαιρέσουν” τον στρατό της χώρας που παραμένει σφόδρα πιστός στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Η αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Μαδούρο έχει ενταθεί αφότου η αντιπολίτευση συγκέντρωσε 1,8 εκατομμύριο υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του 2016, αξιώνοντας την καθαίρεση του Μαδούρο, για να αποφευχθεί, όπως υποστηρίζει, η επιδείνωση της βαθιάς ύφεσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Πάραυτα, την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Αριστόμπουλο Ιστούρις διαβεβαίωσε πως δεν θα διεξαχθεί κανένα δημοψήφισμα για την αποπομπή του πρόεδρου Μαδούρο.

Η πετρελαιοεξαγωγική χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με οικονομική και πολιτική κρίση. Το 2015 επλήγη από πληθωρισμό ύψους 180,9%, από τους υψηλότερους στον κόσμο, και από την υποχώρηση κατά 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ο Μαδούρο παρέτεινε πρόσφατα για τρεις μήνες την κατάσταση “οικονομικής έκτακτης ανάγκης” που έχει επιβάλει από τα μέσα του Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο για να προετοιμάσουν την χώρα ενάντια σε “εξωτερική απειλή” – σύμφωνα με τις αρχές –, ο Μαδούρο επανέλαβε ότι διαθέτει την στήριξη του στρατού.

“Οι ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως “τσαβίστας” (σ.σ. από το όνομα του θανόντος πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 ως το 2013 και ήταν ο μέντορας του προέδρου Μαδούρο), δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. “Στην αυτοκρατορία (σ.σ. κυβέρνηση των ΗΠΑ) ονειρεύονται να διαιρέσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας…να τις τεμαχίσουν, να τις αποδυναμώσουν”, επισήμανε.

Η αντιπολίτευση, που καταλαμβάνει τα τρία πέμπτα των εδρών του Κογκρέσου μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, χλεύασε τις στρατιωτικές ασκήσεις και τον ισχυρισμό ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την υποκίνηση αναταραχών. Παράλληλα χαρακτήρισε την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία την διεφθαρμένη, κατασταλτική πτέρυγα μιας παράνομης κυβέρνησης.

“Δεν υπάρχει πόλεμος εδώ”, δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. “Στην Βενεζουέλα πρέπει να ανακηρύξουμε πόλεμο στην πείνα, στην έλλειψη φαρμάκων, στη βία, σε αυτή την κρίση”, επισήμανε.

Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σε διεξαγωγή διαλόγου. Η Αργεντινή, η Χιλή και η Ουρουγουάη την Παρασκευή προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν, ωστόσο η επίτευξη κάποιας σημαντικής προόδου φαντάζει δύσκολη.

Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα είναι μια “ωρολογιακή βόμβα” και υποστήριξε πως η απόρριψη διεξαγωγής δημοψηφίσματος θα οδηγήσει εξαγριωμένους πολίτες στους δρόμους. Ο Καπρίλες πρόσθεσε χθες πως περισσότερες διαδηλώσεις σχεδιάζονται υπέρ του δημοψηφίσματος. “Τι φοβάστε;” δήλωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. “Πρόκειται να ρωτήσουμε το λαό και να τους επιτρέψουμε να αποφασίσουν”.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων στρατιωτικών ασκήσεων, στρατιώτες παρατάχθηκαν σε επτά μεγάλες πολιτείες της χώρας, στις βόρειες παράκτιες περιοχές και πραγματοποίησαν ασκήσεις για την απόκρουση εισβολής εχθρικών στρατευμάτων και για το ενδεχόμενο επιθέσεων ενάντια σε εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 520.000 στρατιώτες και μονάδες πολιτοφυλακής συμμετείχαν στις ασκήσεις. Φοιτητές, περισσότεροι από τους οποίους δεν ήταν πάνω από 25χρονών, κρατώντας όπλα, επίσης έλαβαν εκπαίδευση σε δασώδεις περιοχές γύρω από το Καράκας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή πολιτών και μονάδων πολιτοφυλακής στις στρατιωτικές ασκήσεις, ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δήλωσε: “Οι πολίτες επίσης εμπλέκονται σε αυτό που αποκαλούμε καθοριστική υπεράσπιση των κυβερνητικών φορέων”, σε “μια μη ένοπλη μάχη”.

Ο αντάρτικος πόλεμος ενάντια στις ΗΠΑ παρουσιάζεται ως η πολεμική στρατηγική στην περίπτωση εισβολής ξένου εχθρού ή ενός τρόπου μάχης ενάντια σε εχθρό εντός της χώρας.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει “αντισυνταγματική” την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τονίζει ότι αυτή αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα προς την εγκαθίδρυση “δικτατορίας”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης