Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Βίτσας από Νέα Υόρκη: “Να βγούμε από την κρίση όπως το ΄κανε η Κύπρος”

Βίτσας από Νέα Υόρκη:

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, εξήρε το ρόλο των Αποδήμων Κυπρίων και του Ελληνισμού της Διασποράς γενικότερα, μιλώντας στο συνέδριο των Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων. Φέροντας ως παράδειγμα την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και τόνισε πως ό,τι και να κάνουμε, όπου και να είμαστε , οποιασδήποτε χώρας πολίτες και να είμαστε, παραμένουμε Έλληνες. Κύπρος και Ελλάδα έχουμε – είπε- ταυτιστεί σε κοινές ιδέες και κοινές αξίες αλλά και απέναντι στους φίλους μας τους Αμερικανούς και σε άλλες χώρες θα έλεγα ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη στο κυπριακό ή ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αν τα κατεχόμενα δεν παύσουν να είναι κατεχόμενα.

« Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει το προσφυγικό πρόβλημα για να προωθήσει αλλότριες βλέψεις θα το πω πολύ λαϊκά « Ας γυρίσει το πλευρό- πλευρό γιατί κοιμάται στραβά». Αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μαζί και δεν είναι μόνο μαζί σε σχέση με το κυπριακό αλλά είναι μαζί σε σχέση και με τη σταθερότητα στο σύνολο της περιοχής».

Μίλησε για την συμφωνία Ελλάδα-Κύπρου-Ισραήλ και τη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου -Αιγύπτου και τόνισε πως εργαζόμαστε για τη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και την Ιορδανία. «Με αυτό το τρόπο εμείς εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει διπλωματική διέξοδος στο ζήτημα της Συρίας. Ώστε να υπάρχει επόμενη μέρα όταν το Ισλαμικό Κράτος ηττηθεί στο πεδίο του και διαλυθεί, όχι μόνο σαν υποτιθέμενο χαλιφάτο αλλά και σαν ιδεολογία απάνθρωπη, με αυτή τη λογική εμείς εργαζόμαστε και για την ανασυγκρότηση όλης αυτής της περιοχής σε επίπεδο σταθερότητας και ειρήνης».

vitsas_new_york1

Ανέφερε πως όταν θα χρειαστεί η Συρία να ανοικοδομηθεί και να ανασυγκροτηθεί, η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως τώρα είναι σε διπλωματικό και ειρηνικό πεδίο παρούσες, θα είναι παρούσες και τότε ως χώρες, «ως λογική αλλά και με σεβασμό και όχι ιμπεριαλιστικές βλέψεις , τοπικές ή μικρομεγαλισμούς αλλά και με σεβασμό απέναντι σε αυτούς του λαούς, σε αυτή τη προσπάθεια τους , η οποία θα μας δώσει και τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας», Αναφορικά με την Ελλάδα, είπε, ότι σήμερα αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Το προσφυγικό πρόβλημα και το πρόβλημα της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης. Αναφορικά με την οικονομική κρίση – είπε- παίρνουμε μια σκέψη η οποία ακούγεται και που είναι «Κάντε το όπως οι Κύπριοι». Εξήγησε δε ότι αυτό που εννοεί είναι πως ενωμένοι πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κινητοποιήσουν το επιχειρηματικό πνεύμα, να σπάσουν εκείνα τα τείχη τα οποία δεν διευκόλυναν να υπάρξει διαφάνεια , δημιουργικότητα και επενδύσεις και συγχρόνως να ληφθούν όλα τα μέτρα για να κρατηθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων όπως κρατήθηκε και στη Κύπρο αλλά σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

tsoliades_newyork

Ο κ. Βίτσας κάλεσε την Ομογένεια να συνδράμει και αυτή στη προσπάθεια αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης για σταθεροποίηση και ανάπτυξη. Όσο αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, είπε ότι δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει ειρήνη στη Συρία. «Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε να έρθει αυτή η ώρα». «Η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ανθρωπιστικές ιδέες, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί και δεν πρόκειται να γίνει μια αποθήκη ψυχών, απέναντι σε μικρά «φρούρια» στις χώρες της Ευρώπης. Θα εκτελέσουμε το καθήκον μας, έχουμε το δικό μας νόμπελ ειρήνης και δεν χρειαζόμαστε κανένα να μας δώσει». Είπε πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να δουλέψει και θα δουλέψει μόνο όταν μειώσει τις προσφυγικές ροές και δώσει την δυνατότητα της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και Τουρκία σε ένα αναγκαστικό αριθμό προσφύγων στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης