Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
27/11/2017 | 06:19 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Αρχίζει η δίκη Ζαράμπ στις ΗΠΑ με τον Ερντογάν να τρέμει τις εξελίξεις

Αρχίζει η δίκη Ζαράμπ στις ΗΠΑ με τον Ερντογάν να τρέμει τις εξελίξεις

Η δίκη του Τούρκου-Ιρανού εμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ ξεκινά σήμερα  στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας περαιτέρω ένταση  στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η δίωξη είναι “στημένη”  ενάντια στην Τουρκία, ανέφερε το Reuters την Κυριακή.
“Η υπόθεση Zαράμπ  είναι μια σαφής μορφή πίεσης ενάντια στην Τουρκία,είναι πολιτική υπόθεση και στερείται οποιασδήποτε νομικής βάσης”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπέκιρ Μπόζντα.
“Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση υπόκεινται σε πιέσεις και αναγκάζονται να κάνουν δηλώσεις εναντίον της χώρας μας”, δήλωσε από την πλευρά του ,ο Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.
Ο Ρέζα Ζαράμπ, κατηγορούμενος για συνωμοσία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το Ιράν, , δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποτέλεσμα ο Γιλντιρίμ να ισχυρίζεται ότι συνεργάζεται με τις αρχές των ΗΠΑ .

Ο Zarrab και άλλοι οκτώ , μεταξύ των οποίων ένας πρώην υπουργός Οικονομίας και τρία στελέχη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, κατηγορήθηκαν για συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την κυβέρνηση του Ιράν και ιρανικές επιχειρήσεις από το 2010 έως το 2015.

Η κυβέρνηση του  Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η υπόθεση έχει κατασκευαστεί με πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντασης που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ,αλλά και Τουρκίας-ΝΑΤΟ . Όλα αυτά  επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα στην   Τουρκία και συμβάλλουν στην πτώση  ρεκόρ της τουρκικής λίρας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης