Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή ΤΟΥΡΚΙΑ
06/04/2016 | 16:50 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο ταραχοποιός Ερντογάν κατηγορεί τη Ρωσία για την υποστήριξή της στην Αρμενία

Ο ταραχοποιός Ερντογάν κατηγορεί τη Ρωσία για την υποστήριξή της στην Αρμενία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα σήμερα ότι η Αρμενία θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες που καταβάλλει το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι, αν κάποια χώρα παίρνει το μέρος της μιας πλευράς, αυτή είναι η Ρωσία, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της Μόσχας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τους Αζέρους. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο έχει στενούς γλωσσικούς και εθνικούς δεσμούς.

“Ελπίζω ότι η Αρμενία θα μιμηθεί τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να επιτύχει το τέλος των συγκρούσεων, είπε ο Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα, ενώπιον τοπικών αξιωματούχων. Σημείωσε όμως ότι επί του παρόντος “δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο”.

“Η Ρωσία λέει ότι η Τουρκία παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Αν ψάχνουμε κάποιον που στηρίζει μία πλευρά, τότε αυτός είναι η Ρωσία”, δήλωσε, απαντώντας έτσι στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος είχε προειδοποιήσει ξεκάθαρα την Τουρκία να μην παρέμβει στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Της Ρωσίας της αρέσει να παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Το έκανε στην Ουκρανία, στη Γεωργία και τώρα το κάνει στη Συρία”, συνέχισε ο Ερντογάν.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Άγκυρα πολλαπλασίασε τις δηλώσεις υπέρ των συμμάχων της. Χθες, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό των “αδελφών” Αζέρων “μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως”. Από την άλλη, η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία καθώς αρνείται να αναγνωρίσει ότι η σφαγή χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915, ισοδυναμούσε με γενοκτονία.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 2 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των Αζέρων και των δυνάμεων που στηρίζονται από την Αρμενία στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία εκεχειρίας την Τρίτη.

Τι λέει ο Πρόεδρος της Αρμενίας

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, από το Βερολίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

“Ο λαός του Καραμπάχ θέλει κάτι απλό και κατανοητό για το οποίο αγωνίζονταν ανέκαθεν όλοι οι αποικιοκρατούμενοι λαοί: να αναλάβει ο ίδιος το πεπρωμένο του και να ελέγχει ελεύθερα το μέλλον του (…) Οι άνθρωποι δεν αναμένουν από τη διεθνή κοινότητα παρά μόνο ένα πράγμα: να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα”, είπε ο Σαρκισιάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που στηρίζονται από την Αρμενία, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρών συγκρούσεων κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 73 άνθρωποι.

Ο Σαρκισιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι η νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο παραβίασε “ντε φάκτο” και “μονομερώς” την εκεχειρία και “επιτέθηκε σε έναν ειρηνικό λαό”. Ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, το Μπακού οδήγησε και πάλι την περιοχή αυτή “σε μια τεταμένη και απειλητική κατάσταση όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας”, συνέχισε.

“Είναι προφανώς οδυνηρό για εμάς να βλέπουμε ότι η Ρωσία και άλλες χώρες πωλούν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν”, υπογράμμισε ο Σαρκισιάν υποστηρίζοντας ότι οι δυνατότητες που έχει η χώρα του να επηρεάσει την κατάσταση είναι “περιορισμένες”.

Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε όλες τις πλευρές “να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφευχθεί μια αιματοχυσία” και ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης