Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
20/08/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Από τους 400 οπάδους του Λάντεν στους 40.000 του ISIS! Κάτι κάνει λάθος η Δύση

Από τους 400 οπάδους του Λάντεν στους 40.000 του ISIS! Κάτι κάνει λάθος η Δύση

Ήταν η σειρά της Βαρκελώνης…Οι ηγέτες της Ευρώπης αντάλλαξαν τηλεφωνήματα, εξέφρασαν ο ένας στον άλλο τη συμπαράστασή του και τη κατανόησή του…Μάλλον άρχισαν να συνηθίζουν τις μαζικές σφαγές αθώων πολιτών από φανατικούς. Αυτή τη φορά δεν ακούσαμε να φωταγωγούνται μνημεία σε ευρωπαϊκές πόλεις,με τα χρώματα της σημαίας που δέχτηκε το πλήγμα της τρομοκρατίας. Η Δύση και ειδικά η Ευρώπη,ειδικότερα δε αυτοί που παριστάνουν τους ηγέτες της κάνουν …τα τυπικά. Δίνουν συλλυπητήρια και αναμένουν ποιος έχει σειρά!

Τι έχει καταφέρει η φοβερή αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Δύσης που ξεκίνησε με επικεφαλής τις ΗΠΑ αμέσως μετά από το χτύπημα της 11/9;

Ο  Graeme Wood σε μία ανάλυσή του στο Foreign Affairs τα λέει όλα με δύο λόγια και με δύο αριθμούς:

“Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η Αλ Κάϊντα είχε έναν στρατό 400 ατόμων. Εντεκάμιση χρόνια μετά το Ισλαμικό Κράτος είχε ένα στρατό 40.000 ανδρών! Η πρόσκληση για τους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας είναι να εξηγήσουν πως οι 400 έγιναν 40.000”!

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος ο αριθμός 40.000 είναι σαφώς μικρότερος από τον  πραγματικό αριθμό των υποστηρικτών του ISIS, αφού δεν έχει υπολογίσει όπως γράφει χιλιάδες πιστούς  Ταλιμπάν ή δεκάδες χιλιάδες βίαιους εξτρεμιστές στη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Καύκασο. Δεν περιλαμβάνει ούτε άτομα που θα είχαν ταξιδέψει στο Ιράκ ή τη Συρία για να συμμετάσχουν στο ISIS, εάν οι κυβερνήσεις τους δεν είχαν καταστήσει αυτά ταξίδια παράνομα ή αδύνατα.

Με απλά λόγια, η αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Δύσης φαίνεται πως είναι όχι απλά αναποτελεσματικές αλλά και επικίνδυνες…

O Wood ξεκινά την ανάλυσή του από τη περίοδο αμέσως μετά από την 11η Σεπτεμβρίου και εξηγεί πως το ISIS έφερε ξανά στο προσκήνιο τη τζιχάντ, δίνοντας βάρος στη θρησκευτική της διάσταση. Επίσης σε αντίθεση με την Αλ Κάϊντα και τον Μπιν Λάντεν που δεν είχαν το στόχο της οικοδόμησης κράτους, το ISIS προχώρησε στην δημιουργία του χαλιφάτου.

Επίσης το ISIS μέσω του Ζαρκάουι οδήγησε τη βία της Αλ Κάϊντα σε άλλο επίπεδο. Πολύ χειρότερο.

Ωστόσο αυτό που επισημαίνει η ανάλυση είναι ότι “η άνοδος της αγριότητας δεν ήταν από μόνη της υπεύθυνη για τις αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας. Και ο παράγοντας που ξεχωρίζει περισσότερο το ISIS από τον προκάτοχό του είναι η έμφαση που δίνει στην ισλαμική θεολογία και το νόμο”.

“Το ISIS”, γράφει  “έχει φέρει τα θρησκευτικά ερωτήματα στον πυρήνα της αποστολής του. Εφαρμόζει την ορθοδοξία σε θέματα όπως ποιος μπορεί να είναι μουσουλμάνος, εάν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ζήσουν σε μη μουσουλμανικές χώρες, πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση σ΄ ένα ισλαμικό κράτος και πότε οι μουσουλμάνοι πρέπει να ανατρέψουν τους ηγέτες τους. Η Αλ Κάιντα ήταν πολιτική πρώτα και μετά  θρησκευτική οργάνωση. Το ISIS είναι το αντίστροφο.

Αυτό που ίσως ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ,όπως και οι ΗΠΑ που πίστεψαν στην αρχή  ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν κάτι που σύντομα θα εξαφανιζόταν μέσα στην παρακμή του ,είναι τι ζητούσαν οι ηγέτες του από τον κόσμο:

“Το ISIS ζήτησε από τους οπαδούς του να συμμετάσχουν όχι για να πολεμήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα ,αλλά επειδή καθιέρωσαν το μοναδικό ισλαμικό κράτος του κόσμου, χωρίς νόμο, παρά μόνο του Θεού. Αυτό ούτε οι Ταλιμπάν δεν το ΄χαν οραματιστεί . Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν ηπείρους και  θάλασσες για να πολεμήσουν για “τη βασιλεία του ουρανού στη γη”, γράφει ο Wood.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει όλη την ανάλυση του Foreing Affairs ΕΔΩ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης