Υποστηριξε το militaire
ΘΡΑΚΗ
15/12/2017 | 23:30 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Από που προέκυψε θέμα εκλογής μουφτήδων στη Θράκη;

Από που προέκυψε θέμα εκλογής μουφτήδων στη Θράκη;

Υπάρχει θέμα να δεχτεί η Ελλάδα εκλογή μουφτήδων στη Θράκη; Το ερώτημα τέθηκε μετά από τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας στο κανάλι της Βουλής . Ο πρωθυπουργός που ρωτήθηκε για το θέμα δεν μίλησε ευθέως για εκλογή μουφτήδων επισημαίνοντας όμως πως πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι μουφτήδες να αναγνωρίζονται απ΄ όλους.

Ποιο είναι το βέβαιο; Αυτό που λέει στην συνέντευξή του στο Militaire.gr ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης: οι μουφτήδες πουθενά δεν εκλέγονται!

Τι ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση;

“Από κει και πέρα, η συζήτηση που αφορά το πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας, που έχουν να κάνουν με το ότι ένα μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Πρέπει να την κάνουμε, διότι ούτε την ελληνική Πολιτεία τιμά αυτό ούτε βεβαίως τη μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα. Θα θέλαμε λοιπόν να φθάσουμε στο σημείο εκείνο όπου – και δε θα γίνει αύριο αυτό, αλλά σε ένα βάθος χρόνου – αυτούς που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία δε θα τους αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος της μειονότητας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και την αντίστοιχη νομοθέτηση, που σε ένα βάθος χρόνου θα δημιουργεί εξελίξεις για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια και αυτά τα προβλήματα. Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και μάλιστα – να εκφράσω και μία ευχή – μακάρι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε να μην το μποϊκοτάρουν κάποιοι και να το αποδεχθούν όλοι. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι καινούριο αυτό και δεν αφορά και τις αμέσως επόμενες μέρες».

 

 

Οι αλλαγές στα ζητήματα που άπτονται στην εφαρμογή της Σαρίας, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, στο κανάλι της Βουλής.

Τι δήλωσε ο Γαβρόγλου

«Με πλήρη σεβασμό στη μειονότητα, θέλουμε να της δώσουμε μία δυνατότητα», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, εξηγώντας ότι με βάση τη νέα ρύθμιση, τα οικονομικά και κληρονομικά ζητήματα για όσους μουσουλμάνους έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, θα λύνονται στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν ενώπιον νομικού, να λυθεί η διαφορά τους από το μουφτή.

 

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι η ρύθμιση, μετά από μια πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χαίρει συναίνεσης από όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει την ωριμότητα του πολιτικού συστήματος».

 

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι το επόμενο θέμα που «θα πέσει στο τραπέζι», θα είναι «η ορθολογικοποίηση των μουφτειών»: «Είναι μέρος της στρατηγικής που θέλουμε να ακολουθήσουμε σε αυτό το θέμα, σεβόμενοι πάντα τη μειονότητα. Ήδη με την προτεινόμενη ρύθμιση, μπαίνουν οικονομικοί κανόνες για τις μουφτείες. Μετά, θα γίνει συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα για την εκλογή μουφτήδων», ανέφερε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα οριστεί μία επιστημονική επιτροπή από νομικούς και ειδικούς, μετά που θα ψηφιστεί ο νόμος, για να προχωρήσει στα επόμενα ζητήματα.

 

Εξάλλου, κάνοντας μία αποτίμηση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «έχασε την ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ευρώπη με όρους που εκείνη θα άκουγε πρόθυμα», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι». «Η σχέση των δύο χωρών είναι σημαδεμένη από αιώνες προβλημάτων», σχολίασε, «δε γίνεται να λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη».

 

Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφες φοιτητών, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε αδέρφια να φοιτούν στην ίδια πόλη, καθώς επίσης και σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, να σπουδάζουν τα παιδιά τους στην πόλη που είναι η βάση της οικογένειας ή να λαμβάνουν ένα επίδομα.

 

Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, λέγοντας ότι το Ιόνιο πανεπιστήμιο θα αναμορφωθεί με νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών, ενώ το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έχει ένα επιπλέον campus στην ‘Αρτα. Η σχετική νομοθέτηση, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα έρθει τον Φεβρουάριο.

 

Τέλος, αναφορικά με την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου ανήγγειλε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στην Ελευσίνα.

 

Αντίδραση από τη ΝΔ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, και η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το ζήτημα των Μουφτήδων στη Θράκη, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

«Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη  Ερντογάν, η Κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει θέμα εκλογής των Μουφτήδων της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

 

Το θέμα ανακίνησε ο Υπουργός Παιδείας  κ. Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της.

 

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας.

 

Και τώρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εκλογής  Μουφτήδων.

 

Η εικόνα που εκπέμπει η Κυβέρνηση δεν είναι μόνο λυπηρή. Προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον τρόπο με το οποίο διαχειρίζεται τόσο σημαντικά ζητήματα».

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης