Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
20/09/2017 | 01:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Αποφάσεις τώρα για την αμυντική μας θωράκιση”

Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου

Η χώρα βρίσκεται επί οκταετίας σε παρατεταμένη οικονομική κρίση. Το γεγονός αυτό, πέρα από την οικονομική εξαθλίωση που έχουν υποστεί οι πολίτες, μας δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς ιστούς της χώρας, που ένας από αυτούς είναι και η αμυντική της αποτελεσματικότητα.

Οι σύμμαχοι και φίλοι μας στο ΝΑΤΟ εξ’ Ανατολών, συνεχίζουν σε έντονο ρυθμό τον κλεφτοπόλεμο στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα εξοπλίζονται με ταχύ ρυθμό με σύγχρονο εξοπλισμό 5ης γενιάς, προηγμένης τεχνολογίας, όπως τα αεροσκάφη F-35 και τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400, ενώ η αμυντική τους βιομηχανία αναπτύσσεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τη δική μας όπου οι διαχρονικές πολιτικές την έχουν σχεδόν ερημώσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας και την αμυντική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δύο χρόνια περίπου από τώρα, και ίσως νωρίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες θα αλλάξει το status στο Αιγαίο. Αυτό το έχουμε καταλάβει; Ή θα ασχολούμαστε με τι λένε οι εκάστοτε «Καρανίκες;» Η άμυνα της χώρας μας δεν ήταν και δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όμως δεν βλέπουμε τις κατάλληλες κινήσεις από την κυβέρνηση οι οποίες θα ενδυναμώσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει στάσιμη, ενώ οι απειλές καθημερινά αυξάνονται.

Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Βουλής έχουν την υποχρέωση να εξετάσουν με μεγάλη σοβαρότητα τη διαφαινόμενη απειλή το ταχύτερον -ήδη έχουμε καθυστερήσει- δυνατόν πριν να είναι πολύ αργά.

Το Ποτάμι ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί στο Αιγαίο, το έχει αναφέρει πολλάκις ο Τομέας Άμυνας, το έχει δείξει με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για να εξετασθεί σε βάθος η όλη κατάσταση και να σχεδιασθεί μία εφαρμόσιμη στρατηγική αντιμετώπισης του όλου θέματος, από ειδικούς με τακτικές και μέτρα πολιτικών και αμυντικών κινήσεων ώστε να διαφυλαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη Nοτιοανοτολική περιοχή της Μεσογείου.

Σχόλια που τυχόν ακυρώνουν την υπό διαμόρφωση κατάσταση εκτιμούμε ότι θα πρέπει να εξετασθούν σε βάθος για να μην βρεθούμε αδιάβαστοι, δεδομένου ότι οι υπογραφείσες συμβάσεις από την γείτονα είναι σε εξέλιξη και οι κατασκευάστριες εταιρίες που κινούν τα νήματα ενδιαφέρονται μόνο για το οικονομικό τους όφελος .

Εκτιμώ, ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου -τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική- και θα πράξουν υπεύθυνα το χρέος τους στην πατρίδα αφήνοντας στο περιθώριο τακτικές και μικρότητες που τους χωρίζουν.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης