Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Το σχέδιο Βίτσα για την σωτηρία της-Ποιες οι ευκαιρίες

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Το σχέδιο Βίτσα για την σωτηρία της-Ποιες οι ευκαιρίες
vitsas_naytaioi

“Επιχείρηση σωτηρίας” της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε εξέλιξη. Μετά από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που υπάρχουν και είναι πολλές. Ευκαιρίες που κινδυνεύουν να χαθούν από ταμπού δεκαετιών τα οποία σκοπεύει να “σπάσει” προχωρώντας ακόμη και σ΄ αυτό που πολλές φορές ακούστηκε και γράφτηκε αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε: στην πώληση αχρείαστων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλες χώρες.

Κι αν κάποιοι αναρωτηθούν “ποιοι μπορεί να θέλουν ελληνικά όπλα” η απάντηση είναι ότι …πελάτες υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί! Και ο καθένας απ΄ αυτούς εξυπηρετεί και μία ελληνική κρατική βιομηχανία.

Έχουμε και λέμε:

•Η Κένυα ενδιαφέρεται εδώ και καιρό να προμηθευτεί τυφέκια  G 3,σαν κι αυτά που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Σε πρώτη φάση υπάρχει ενδιαφέρον για 5000 τυφέκια. Τα οποία μπορούν δοθούν είτε από τα αποθέματα του ΣΞ τα οποία υπάρχουν, είτε μπορούν να κατασκευαστούν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για τα οποία έτσι κι αλλιώς ανοίγεται μια νέα αγορά.

•Από το Άμπου Ντάμπι υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για πυρομαχικά διαφόρων τύπων,από σφαίρες μέχρι και μεγαλύτερα διαμετρήματα,Και μάλιστα πρόκειται για παραγγελία πολλών δεκάδων εκατομμυρίων λένε οι πληροφορίες. Το μόνο που ζητούν από το Άμπου Ντάμπι, είναι “άμεση παράδοση” κάτι που σημαίνει ότι πρέπει τα παραγγελθέντα πυρομαχικά να δοθούν από τα αποθέματα του ΣΞ ,τα οποία θα αντικαταστήσουν άμεσα τα ΕΑΣ,που θα πάρουν και τα χρήματα της παραγγελίας.

Μόνο μ΄ αυτές τις δύο παραγγελίες τα ΕΑΣ παίρνουν “βαθιά ανάσα” και μπορούν να αντιπαρατεθούν με αξιώσεις στους ελεγκτές της τρόϊκας.

Στο ΥΠΕΘΑ θεωρούν ότι υπάρχει πολύ “ψωμί” στην υπόθεση πώλησης όπλων που δεν θα μας λείψουν. Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι όλες οι Βαλκανικές χώρες θέλουν να “ξεφορτωθούν” τα όπλα σοβιετικής προελεύσεως και κατασκευής και να τα αντικαταστήσουν με αμερικανικά. Η Ελλάδα έχει να “δώσει” και στο ΥΠΕΘΑ δεν έχουν αποκλείσει την πώληση παλαιών F-16,τα οποία θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν στην ΕΑΒ και να πουληθούν στην Βουλγαρία για παράδειγμα, που έχει δείξει σχετικό ενδιαφέρον. Η ΠΑ έχει εκφράσει τη διαφωνία της ,αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και ο ΑΝΥΕΘΑ Δημητρης Βίτσας δεν θεωρούν την υπόθεση τελειωμένη. Αντιθέτως πιστεύουν ότι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ μπορούν να υπάρξουν πολύ επωφελείς “συναλλαγές” αυτού του είδους με τις γειτονικές χώρες.

Τι συμβαίνει σε κάθε κρατική αμυντική βιομηχανία

•Η ΕΑΒ, η πιο σημαντική αυτή τη στιγμή βιομηχανία της χώρας, μπορεί να αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής . Για τα επόμενα επτά χρόνια έχει πρόγραμμα να εκπληρώσει και να πληρωθεί γι΄ αυτό . Η επανεργοποίηση και αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας είναι ένα πρόγραμμα που θα φέρει στα ταμεία της εταιρείας πρίπου 150 εκατομμύρια . Το κυριότερο όμως είναι ότι η ΕΑΒ έχει πλέον το χρόνο να “κυνηγήσει” δουλειές και συμβόλαια εντός κι εκτός Ευρώπης.

•Ναυπηγεία. Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ δίνουν μεγάλη σημασία στην συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Η ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων 214 απο τον Σκαραμαγκά και η συνέχιση μέχρι τέλους του προγράμματος πυραυλακάτων Super Vita, είναι οι τελευταίες δουλειές που κρατούν ζωντανά τα ναυπηγεία. Η επόμενη μέρα ασφαλώς και προβληματίζει. Για τον Σκαραμαγκά κυκλοφορούν πληροφορίες για ενδιαφέρον από την Κίνα. Ενδιαφέρον που εστιάζεται κυρίως στην δεξαμένη 500 τόνων που διαθέτει ο Σκαραμαγκάς, η μοναδική στη Μεσόγειο με τόσο μεγάλες δυνατότητες. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι σοβαρό και η κυβέρνηση προσπαθεί να το “επεκτείνει” και στα δύο Ναυπηγεία ,Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.
Το αγκάθι των “ευρωπαϊκών περιορισμών” λόγω της γνωστής ιστορίας του προστίμου για κρατικές επιδοτήσεις  στον Σκαραμαγκά παραμένει. Κι αυτό είναι που εμποδίζει το ναυπηγείο να εκμεταλλευθεί ευκαιρίες που υπάρχουν. Για παράδειγμα οι ισραηλινοί επιθυμούν να “χτίσουν”  νέες κορβέτες στην Ελλάδα και στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά . Η λύση για να αρθούν οι “ευρωπαπϊκοί περιορισμοί” στον Σκαραμαγκά μπορεί να είναι μόνο πολιτικοί.

Για την ΕΛΒΟ, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από πειραματισμούς που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, η κυβέρνηση και ειδικότερα ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας θεωρεί ότι αποτελεί κομμάτι “της βαριάς βιομηχανίας” . Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές και σ΄ αυτές έχει προστεθεί το ενδιαφέρον κινέζων. Η κινεζική NORINCO δεν κρύβει το ενδιαφέρον της.

Ο Αντιπρόεδρος της Κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας της Κίνας (SASTIN) κ. Zhang Jianhua μαζί με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Αμυντικής Βιομηχανίας NORINCO, είχε επαφές με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο . Η αμυντική βιομηχανία της Κίνας είναι απολύτως βέβαιο ότι ψάχνει “πατήματα” στη Δύση.
Το Πεκίνο “ψάχνεται” στην γειτονική Τουρκία τα τελευταία χρόνια κι είχε καταφέρει να κερδίσει στα χαρτιά τον διαγωνισμό για τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Τα κινεζικά συστήματα κρίθηκαν ως τα καλύτερα, αλλά ΗΠΑ ,Ευρωπαίοι και φυσικά το NATO , έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα να μην το σκέφτεται καν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης