Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ: Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει η Συμμαχία με τις περιπολίες της;

ΑΙΓΑΙΟ ΥΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ: Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει η Συμμαχία με τις περιπολίες της;
Pre-Ministerial press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Ποια θα είναι τελικά η αποστολή των νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων που θα πλεύσουν στο Αιγαίο; Πως θα αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές ;

Τι ακριβώς ανακοινώθηκε;

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε ότι «στόχος είναι η συμμετοχή στις διεθνείς προσπάθειες, για την αναχαίτιση της παράνομης διακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο».

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group TWO – SNMG2) αναπτύσσονται στην περιοχή και θα αναλάβουν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο, ενώ θα δημιουργηθεί και άμεση σύνδεση με το γραφείο διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ (Frontex).

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι αυτή η αποστολή «δεν αποβλέπει στη διακοπή ή την επιστροφή (εννοείται προς την Τουρκία) των πλωτών μέσων που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες», αλλά στη συνεισφορά «κρίσιμων πληροφοριών και (πληροφοριών) επιτήρησης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τόσο η παράνομη διακίνηση ανθρώπων (μεταναστών-προσφύγων) όσο και τα εγκληματικά δίκτυα (που τους διακινούν)». Η συμφωνία προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα συνεργαστεί στενά με τις εθνικές ακτοφυλακές (εννοείται της Ελλάδας και της Τουρκίας) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, οι στρατιωτικές αρχές εργάζονται τώρα για τις λεπτομέρειες της αποστολής.

Οι υπουργοί Άμυνας επίσης συμφώνησαν να ενταθεί η ΝΑΤΟϊκή υποστήριξη προς τον υπό αμερικανική διοίκηση πολυεθνικό αντι-τζιχαντιστικό στρατιωτικό συνασπισμό (Operation Inherent Resolve – OIR), για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Stoltenberg ανέφερε: «Έχουμε συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουμε τα αεροσκάφη επιτήρησης AWACS του ΝΑΤΟ, για να συμπληρώσουμε (υποστηρίξουμε) τις δυνατότητες των εθνικών AWACS (εννοείται προφανώς της Τουρκίας και της Ελλάδας)». Σημείωσε δε ότι η απόφαση αυτή θα αυξήσει την ικανότητα του συνασπισμού να «υποβαθμίσει και να καταστρέψει την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία συνιστά τον κοινό μας εχθρό».

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αξιολόγησαν το έργο της υπό ΝΑΤΟϊκής διοίκησης «Αποφασιστικής Αποστολής Υποστήριξης» για την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και υποστήριξης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Τέλος, συμφώνησαν να διατηρήσουν την αποστολή υπό εξέταση (εννοείται ότι το θέμα θα επανεξετασθεί σύντομα), προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης