Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Πολιτική
29/03/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Τι σχέδιο θα έπρεπε να είχε υποβάλλει ήδη ο Έλληνας πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ για το Αιγαίο

Τι σχέδιο θα έπρεπε να είχε υποβάλλει ήδη ο Έλληνας πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ για το Αιγαίο

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το ΝΑΤΟ παριστάνει ότι κάνει περιπολίες για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μόνοι μας στη διαχείριση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης. Και πρέπει όπως όλοι έκαναν ήδη να διασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα.

Μέσα σ΄ όλα τ΄ άσχημα έχουμε και κάποια πλεονεκτήματα που φαίνεται ότι στην Αθήνα είτε τα ΄χουν ξεχάσει,είτε για λόγους που μόνο εκείνοι ξέρουν δεν θεωρούν σκόπιμο να χρησιμοποιήσουν. Πλεονεκτήματα που μας επιτρέπουν να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να προτείνουμε εμείς λύσεις. Ως άμεσα θιγόμενοι έχουμε κάθε δικαίωμα. Και υποχρέωση θα προσθέταμε σ΄ ότι αφορά στην κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έχει Έλληνα Επίτροπο για τη μετανάστευση και Έλληνα στρατηγό πρόεδρο στην στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ. Για τον κ.Αβραμόπουλο έχουμε τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του. Σ΄ ότι αφορά στον στρατηγό υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που στηρίζονται στην απλή λογική:

•Δεν θα έπρεπε ήδη και σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση να είχε υποβάλλει ένα σχέδιο στρατιωτικής-ναυτικής παρουσίας στο Αιγαίο; Η συμβολική έστω σημασία μιας τέτοιας κίνησης από τον Έλληνα πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ νομίζουμε ότι είναι αυτονόητη. Όταν όλοι κουνούσαν το δάχτυλο στην Ελλάδα το να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση από Έλληνα που φορά “ευρωπαϊκό καπέλο” κακό δεν θα έκανε.

•Η ίδια η πραγματικότητα θα στήριζε μια τέτοια κίνηση. Η  Ευρωπαική Ναυτική Δύναμη που επιχειρεί στη Μεσόγειο (OPERATION SOPHIA) σε κάτι περισσότερο από 8  έχει κατασχέσει 98 πλοία και έχει συλλάβει 58 διακινητές καθώς και περίπου 12.000 πρόσφυγες . Κατά μέσο όρο 1.500 το μήνα δηλαδή, όταν στο Αιγαίο έχουμε…1000 την ημέρα! Ωστόσο μέρος αυτής της ναυτικής δύναμης ή μια νέα ναυτική δύναμη με ευρωπαϊκή σημαία θα μπορούσε εδώ και μήνες να έχει πλεύσει στα θερμά νερά του Αιγαίου! Το σκεφθήκαμε; Το ζητήσαμε; Το είπαμε στον κ.Κωσταράκο; Μας το πρότεινε εκείνος και του είπαμε να μην ασχοληθεί;

Για να προλάβουμε τους δύσπιστους σ΄ ότι έχει να κάνει με την όποια ελληνική πρωτοβουλία και λένε  ότι στη φάση που βρίσκεται η χώρα δεν είναι είναι εύκολο να επιβάλλει λύσεις και να “περάσει” προτάσεις.Επαναλαμβάνουμε ότι η κίνηση υποβολής σχεδίου χρησιμοποίησης της ΕΕ στρατιωτικά στο Αιγαίο είναι περισσότερο κίνηση πολιτική παρά στρατιωτική. Και ποιος μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να πει ότι αν ο Κωσταράκος είχε υποβάλλει μια πρόταση δεν θα εξεταζόταν.

Μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και ας μην ψάξουν κάποιοι να βρουν φθηνές δικαιολογίες περί “θεσμικών οργάνων” και “αρμοδιοτήτων” . Αυτά είναι υπεκφυγές. Σε μια ΕΕ υπό πλήρη αποσύνθεση και διάλυση να προσφεύγουμε σε τέτοιες δικαιολογίες για την απραξία μας είναι τουλάχιστον αστείο! Όταν δώσαμε μάχη για να τοποθετήσουμε δικό μας άνθρωπο στην θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ δεν το κάναμε για να τον έχουμε για τις εθιμοτυπικές υποχρεώσεις,αλλά για τις δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή του προσφυγικού. Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης