Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ:Ποιοι τους “ξέχασαν” και πάνε για…λύση του Κυπριακού;

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ:Ποιοι τους

Ποιοι θέλουν να “ξεχάσουμε” τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας; Είναι οι ίδιοι που μήνες τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι η λύση του Κυρπιακού είναι πολύ κοντά. Μπορεί να υπάρξει τέτοια λύση όταν τα 2/3 των αγνοουμένων της Κύπρου δεν έχουν εντοπιστεί;

Κι όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά,δηλαδή η Τουρκία επί της ουσίας αρνείται να συνεργαστεί;

Τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ   ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου είναι εντυπωσιακά και δυσάρεστα.
Ο κ. Φωτίου είπε  πως οι ζώνες που άνοιξε ο τουρκικός στρατός για εκσκαφές δεν είναι αρκετές καθώς, σύμφωνα με ειδικούς, δεν αναμένεται να ανακαλυφθούν πέραν των 140 αγνοουμένων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε ένα σύνολο 1032.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των Κυπρίων της διασποράς και τη δημιουργία ενός λόμπι με εισαγωγή σε θέσεις κλειδιά νέων ανθρώπων δεύτερης ή τρίτης γενιάς Κυπρίων αποδήμων. Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με λόμπι όπως το εβραϊκό και το αρμενικό για προώθηση κοινών θέσεων που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου είπε πως 41 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, δεν έχει διακριβωθεί η τύχη των 2/3 των αγνοουμένων, τονίζοντας πως ο χειρότερος εχθρός στην υπόθεση είναι ο χρόνος. Δυστυχώς, όπως είπε, δεν έχουμε ακόμη την ουσιαστική συνεργασία των κατοχικών αρχών και της Τουρκίας, ούτως ώστε να γίνουν σημαντικά βήματα σε ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα.
Σε ερώτηση σχετικά με τις στρατιωτικές ζώνες για τις οποίες έδωσε άδεια ο κατοχικός στρατός να γίνουν εκσκαφές και τι θα πρέπει να αναμένουμε να ανακαλυφθεί, ο κ. Φωτίου είπε αρχικά πως πρόκειται για ένα θετικό βήμα, το οποίο ωστόσο ήρθε αρκετά καθυστερημένα. Από την άλλη, όπως είπε, η μάζα των αγνοουμένων που αναζητούμε δεν βρίσκεται στις στρατιωτικές ζώνες στις οποίες έδωσε πρόσβαση η Τουρκία.
“Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που έχουμε σε αυτές τις 30 στρατιωτικές ζώνες πιθανόν να εντοπίσουμε οστά που θα ανήκουν σε 140 αγνοούμενους. Οι μαζικοί χώροι ταφών είναι στα πεδία μαχών, εκεί που έγιναν οι περισυλλογές των πεσόντων, των νεκρών στρατιωτών από τις στρατιωτικές κατοχικές αρχές, και μόνον εκείνοι γνωρίζουν πού βρίσκονται αυτοί οι ομαδικοί τάφοι που είναι και ο μεγάλος αριθμός των αγνοουμένων μας”, σημείωσε.
Ο κ. Φωτίου απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως οι εκσκαφές στις στρατιωτικές ζώνες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, και ευχήθηκε σε αυτές τις περιοχές να μην υπήρξε μετακίνηση οστών όπως είχε γίνει με τις περιπτώσεις των αγνοουμένων από την Άσσια, καθώς κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο το ζήτημα. Όπως σημείωσε, δικαίως υπάρχουν σήμερα Ασσιώτες που δεν παραλαμβάνουν 2 ή 3 οστά για να κάνουν κηδείες.
Ο Επίτροπος καλωσόρισε το κάλεσμα των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, προς τους πολίτες ώστε να δώσουν ανώνυμα πληροφορίες και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά την ε/κ πλευρά, υπάρχει ανταπόκριση για πληροφορίες για χώρους ταφής Τ/κ. “Έχω δεχθεί τηλεφωνήματα και έχω συναντηθεί με αρκετό κόσμο για να δώσει πληροφορίες ανώνυμα και μακριά από διαδικασίες”, είπε, ενώ απάντησε πως μικρή είναι η ανταπόκριση στην τ/κ πλευρά.
Ο κ. Φωτίου τόνισε πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται δραστικά ο ρυθμός εντοπισμού οστών, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο καθώς σε λίγα χρόνια η ΔΕΑ δεν θα έχει έργο να επιτελέσει, κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους και ιδιαίτερα την ΕΕ που είναι ο κύριος χρηματοδότης του προγράμματος, καθώς και τα ΗΕ.
Ερωτηθείς σε σχέση με τον επαναπατρισμό των οστών των Ελλαδιτών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για οστά που εντοπίστηκαν στο ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Εκεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου είναι θαμμένο το ΝΟΡΑΤΛΑΣ, εντοπίστηκαν, όπως είπε, οι 15 καταδρομείς που αναζητούνταν από την αρχή και τώρα πραγματοποιούνται οι ταυτοποιήσεις. Αναμένεται, πρόσθεσε, σε 1-2 μήνες να παραδοθούν τα οστά αυτών των καταδρομών στους συγγενείς.
Στους 7 καταδρομείς, τα οστά των οποίων θα παραδοθούν την ερχόμενη βδομάδα στους συγγενείς, μόνο ένας ήταν μέσα στο πλήρωμα του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, τα οστά του οποίου είχαν μεταφερθεί από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τότε, στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας. Οι άλλοι είναι υποθέσεις που αφορούν το `74 και κάποιοι το 1963-`64. Για την παράδοση των οστών αυτών θα γίνει μια σεμνή τελετή στο ΓΕΕΦ, με όλες τις τιμές που τους αξίζουν, στην παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας.
Σε σχόλιο ότι μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις των Ελλαδιτών αγνοουμένων είναι και μια περίπτωση που δόθηκαν πριν από 15 χρόνια λανθασμένα οστά άλλου αγνοουμένου, ο κ. Φωτίου είπε πως δυστυχώς υπάρχουν 13 τέτοιες περιπτώσεις που τη δεκαετία του `90 δόθηκαν λανθασμένα οστά σε οικογένειες και έγιναν ταφές.
Τώρα, συνέχισε, “τα ζητούμε από τις οικογένειες και δυστυχώς υπάρχει μια άρνηση γιατί δεν θέλουν αυτέ οι οικογένειες να περάσουν αυτή τη διαδικασία”, είπε, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα καθώς τα οστά αυτά ανήκουν άλλους αγνοούμενους. Πρόσθεσε πως έχει γίνει μια συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας για στοχευμένες ενέργειες προς αυτές τις οικογένειες σε μια προσπάθεια να πεισθούν.
Όσον αφορά το θέμα με τα οστά των αγνοουμένων τα οποία εμποτίστηκαν με χημικά, είπε πως αυτά βρίσκονταν σε οστεοφυλάκιο στον Τύμβο και είχαν μεταφερθεί στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Όπως διευκρίνισε, αρχικά ο εμποτισμός τους από την Εθνική Φρουρά έγινε χωρίς να υπάρχει γνώση ότι αυτός θα κατέστρεφε το γενετικό υλικό.
Ερωτηθείς πόσους αγνοούμενους αφορούν αυτά τα οστά, είπε πως δεν γνωρίζουμε ακόμα, καθώς είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός οστών που έχουν πρόβλημα λόγω των χημικών και η προσπάθεια τώρα επικεντρώνεται στο να σταλούν σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Ανέφερε πως μετά τη θετική ανταπόκριση του εργαστηρίου, μέσα στις λίγες επόμενες μέρες θα αποσταλούν τα πρώτα δείγματα για να εξετάσουν αν μπορούν να απομονώσουν γενετικό υλικό, ώστε να προχωρήσουν στην αποστολή όλων των οστών αυτών. “Είναι και αυτή μια πονεμένη υπόθεση γιατί όλα αυτά τα οστά μπορεί να ανήκουν σε ένα μεγάλο αριθμό αγνοουμένων”, είπε.
Ο κ. Φωτίου ευχήθηκε όπως το 2016 ιδιαίτερα το θέμα των αγνοουμένων να έχει μια θετική κατάληξη όπως και να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού. “Αν θα έκανα μια ευχή σήμερα θα ήταν ιδιαίτερα για επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, γιατί ξέρω οι συγγενείς πόσο υποφέρουν, πόσο θέλουν αυτές οι λίγες μανάδες που έμειναν πριν ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο να μπορέσουν να κάνουν μια κηδεία των παιδιών τους”, κατέληξε.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί μένουμε στις ευχές και δεν προχωρούμε στο αυτονόητο: αφού όλοι όπως λένε επιθυμούν “λύση” στο Κυπριακό, γιατί δεν εξαναγκάζονται οι τουρκοκύπριοι να συνεργαστούν ουσιαστικά κι όχι με τον τρόπο που περιέγραψε ο κ.Φωτίου στο θέμα των αγνοουμένων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ευαίσθητη κατά τ΄   άλλα “διεθνής κοινότητα” κατανοεί απολύτως τη σημασία του θέματος. Γιατί;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης