Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
02/02/2016 | 16:55 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ήρωες Λιμενικοί έσωσαν 413 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη!

Ήρωες Λιμενικοί έσωσαν 413 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη!

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ -Στρατής Μπαλάσκας

Γέμισε από ανθρώπους -παιδιά γυναίκες και άνδρες, πρόσφυγες και μετανάστες- ο περίκλειστος χώρος του λιμανιού της Μυτιλήνης. Το περιπολικό ανοικτής θάλασσας «Άγιος Ευστράτιος» του Λιμενικού Σώματος διέσωσε 413 ανθρώπους -αριθμός που αποτελεί ρεκόρ- τους οποίους και μετέφερε σώους στο σύνολό τους, στο λιμάνι της πόλης.

«Περιπολούσαμε ανοικτά της Μυτιλήνης μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν εντοπίσαμε ένα “στόλο” από εννέα πλαστικές βάρκες που κατευθύνονταν στο νησί. Οι περισσότερες ήταν ακινητοποιημένες λόγω βλάβης και κινδύνευαν από στιγμή σε στιγμή να ανατραπούν, αφού σε καθεμιά επέβαιναν με τα πράγματά τους από 40 μέχρι και 50 άνθρωποι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνήτης του σκάφους υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Αργύρης Φραγκούλης.

«Ήταν μια δύσκολη μέρα, είπε ο κ. Φραγκούλης, αλλά τα καταφέραμε. Ασφαλείς και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα περισυλλέχθηκαν και σώθηκαν 413 άνθρωποι».

Και πραγματικά 413 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι πάνω στο πλωτό σκάφος ανοικτής θάλασσας, ακόμα και στα επικαθήμενα στο σκάφος πλαστικά σκάφη (όπου όλοι αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν δεν χωρούσαν με το σύνολο των αποσκευών τους) έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, χωρίς ούτε καν να βραχούν στο ελάχιστο. «Είναι αυτή η ελάχιστη ικανοποίησή μας. Να καμαρώνουμε πως σώσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόση λίγη ώρα. Το Λιμενικό Σώμα κατοχυρώνει κάθε μέρα την ασφάλεια όλων αυτών των ανθρώπων. Τους παραλαμβάνουμε και τους μεταφέρουμε με ασφάλεια όλους στη στεριά. Με απόλυτη ασφάλεια όπως κάναμε σήμερα με τη βοήθεια όλου του πληρώματος που δούλεψε κυριολεκτικά σαν ένας άνθρωπος», λέει ο υποπλοίαρχος.

Ας σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερις μήνες που το «ΠΑΘ 80» του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών έχει σώσει κυριολεκτικά χιλιάδες ανθρώπους αλλά ποτέ τόσους πολλούς σε μια και μόνο επιχείρηση.

Για το ρεκόρ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η λιμενοφύλακας Πολυτίμη Περδίκα. Αυτή και μια άλλη λιμενοφύλακας είναι οι μόνες γυναίκες μέλη του πληρώματος του σκάφος. Χθες παραλάμβαναν και αποβίβαζαν ένα ένα τα δεκάδες παιδιά που σώθηκαν. Παιδιά λίγων ετών έως και λίγων ημερών. «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση», λέει η κ. Περδίκα. «Υπήρχαν πολλές δεκάδες παιδιά και γυναίκες. Και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Έπρεπε να φροντίσουμε για το καθένα και για την καθεμία ξεχωριστά. Να μη χωρίσουν οικογένειες, να μη νιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι την παραμικρή ανασφάλεια. Αυτός είναι οι φόβος μας μην τύχει και δεν τα καταφέρουμε. Αλλά δόξα τω Θεώ σώθηκαν 413 άνθρωποι. Και αυτό έχει σημασία μόνο» κατέληξε η κ. Περδίκα. Η λιμενοφύλακας συμμετέχει σε περιπολίες εργαζόμενη 15-16 ώρες το 24ωρο, όπως και όλο το άλλο πλήρωμα του σκάφους.

Σήμερα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο να είναι πολύ καλές, αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες στις βόρειες και τις ανατολικές ακτές του νησιού. Περίπου 1.000 άνθρωποι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex. Μόνο το νορβηγικό σκάφος της Frontex μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης περισσότερους από 200 συνολικά ανθρώπους σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σ. Μπαλάσκας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λέσβος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης