Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
17/06/2017 | 18:31
Militaire News

Έφυγε η “φωνή” του Διστόμου! Ποιος ήταν ο Γιάννης Σφουντούρης

Έφυγε η

Έφυγε από τη ζωή η “φωνή” του Διστόμου. Ένα από τα ορφανά παιδιά της Σφαγής του Διστόμου που εκτέλεσαν οι γερμανοί ναζί.

Την θλιβερή είδηση μετέδωσε ο δημοσιογράφος με καταγωγή από το Δίστομο Λουκάς Δημάκας. Γράφει:

Εφυγε ο κυρ Γιάννης! Ενα από ”τα ορφανά της Σφαγής” που πήραν μαζικα το δρόμο της ξενιτιάς, στις ΗΠΑ, και μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο έγινε ο τραγουδιστής που υμνησε την Ρούμελη με τα δημοτικά τραγουδια του- στο κέντρο Greecian Garden και δίσκους- στην ευρυτερη περιοχή του Σικάγο. Για χρόνια!

Ο Γιαννης Σφουντουρης ή Μπουζανάκος, μετεφερε τον καυμο των Μαυροφόρων γυναικών του Διστόμου στα πέρατα της γης και στην αιωνιότητα. Και όταν γυρισε από την ξενιτιά δεν είπε ποτέ όχι σε αφηγήσεις ιστοριών από την Αμερική ή την Σφαγή αλλά δεν παρέλειπε να ρωτα αγωνιωδώς ”πως παν τα πράγματα” για την χώρα ή το χωριό… Χαρηκε όταν τα παιδιά της Θεατροφρενειας τον κάλεσαν να τραγουδησει σε παραστασή τους πέρυσι και τον χειροκρότησε το καταμεστο θεατρο του Μαυσωλείου! Χαρηκε επισης- καλλιτεχνης ων – που το εγγονι του , ο Γιαννης, μαθαινει σαξοφωνο στην Αμερική, ενω παραμονη του θανατου – διασθανθείς κατι;- εξεφρασε την αγωνια του στον γειτονα κυρ -Γιωργη ότι εξασθενισαν οι φωνητικές του χορδές…

Οχι, κυρ – Γιάννη! Το λαλάς κι από εκει πανω, όπως έκανες τα καλοκαιρια στην Περιστερά του Αι Νικόλα και αντιλαλουσε ο Κορινθιακός….

Το βιντεο γυριστηκε από τον Κωστα Πετρακο ( Kostas Petrakos ) στο Μαυσωλειο- κι ήταν μια ιδέα μου ”για να δεσει η φωνη με τον τόπο”. Το ανεβαζω μαζί με τον γιο του Νίκος Αμερικάνος.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης