Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ένας πυροτεχνουργός του στρατού ζητά “αποκατάσταση δικαιοσύνης”

Ένας πυροτεχνουργός του στρατού ζητά

Με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρονών από την ίδρυση του Σώματος Υλικού Πολέμου   επιτρέψτε μου, να σας υπενθυμίσω ένα στρατιωτικό,  νομικό και  οικονομικό θέμα, που αφορά την τεχνική ειδικότητα των πυροτεχνουργών του Στρατού Ξηράς.
Η ειδικότητα του πυροτεχνουργού, η οποία είναι  νομικά θεμελιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στο Σώμα Υλικού Πολέμου από το 1949, παρέχεται μετά από 6μηνη εκπαίδευση σε στελέχη του Στρατού Ξηράς,  της Εθνικής Φρουράς και των λοιπών κλάδων  των  Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α.
Στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες των πυροτεχνουργών περιλαμβάνονται πλήθος εξειδικευμένων αντικειμένων, τα οποία εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, καθώς επίσης και κοινωνικές ανάγκες ειρηνικής περιόδου. Ένας  από τους τομείς της ειδικότητας του πυροτεχνουργού, αφορά την περισυλλογή και εξουδετέρωση πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ειρηνικής  ή πολεμικής περιόδου.
Τα καθήκοντα  των πυροτεχνουργών του ΣΥΠ, αποτελούν  πέραν της εθνικής τους  διάστασης και δέσμευση απέναντι στη συμμαχία του  ΝΑΤΟ, αφού ο Ελληνικός Στρατός συνυπέγραψε  σχετικές  συμφωνίες  τυποποίησης (Standardization Agreements) (Eικόνα).
Κατά τη διάρκεια της 70χρονης ιστορίας του ΣΥΠ, ουδέποτε ανέκυψε οποιοδήποτε ζήτημα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πυροτεχνουργών (ΥΠ-Π), οπουδήποτε και οποτεδήποτε κλήθηκαν να επέμβουν. Ενδεικτικά αναφέρω την συνδρομή τους στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τελείως  απροκάλυπτα όμως και χωρίς  να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος, η Στρατιωτική Ιεραρχία αποφάσισε την μεταβίβαση  μέρους των αρμοδιοτήτων των πυροτεχνουργών, που αφορούν  την αντιμετώπιση εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, από το ΣΥΠ στο όπλο του Μηχανικού. Η απόφαση αυτή προκάλεσε  τις παρακάτω συνέπειες :
– Τη  συγκρότηση νέου Σχολείου (στην έδρα του Μηχανικού) εκ του μηδενός και με αντικείμενο σπουδών, ίδιο με αυτό  του προϋπάρχοντος Διακλαδικού Σχολείου Πυροτεχνουργών.
– Την διάθεση επιπλέον πιστώσεων για τη συγκρότηση και τη λειτουργία (υποδομές,  εποπτικά μέσα, έξοδα καθηγεσίας, τρέχοντα, κλπ…) του νέου Σχολείου του Μηχανικού, σε μια περίοδο μάλιστα σοβαρής οικονομικής κρίσεως  για τη χώρα.
–  Την δημιουργία ενός Σχολείου, χωρίς επιχειρησιακές ανάγκες να το επιβάλλουν.
– Την απαξίωση έμπειρων πυροτεχνουργών (ΥΠ-Π), οι οποίοι ενώ μπορεί να είχαν στο ενεργητικό τους εκατοντάδες καταστροφές εγκατεσπαρμένων – εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ξαφνικά η υπηρεσία, χωρίς καμία αξιολόγηση, τους χαρακτήρισε ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς,  να επεμβαίνουν σε ανάλογα περιστατικά.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το κόστος αντιμετώπισης των εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, το οποίο σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κάποιος πρέπει να το δει σοβαρά.
Στην εισαγωγή πρόσφατα (τέλη 2014) αναθεωρημένης στρατιωτικής πάγιας διαταγής του ΓΕΣ,  στην οποία συμπεριλαμβάνεται  η μεταβίβαση των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων από το ΣΥΠ στο ΜΧ, αναφέρεται ότι,  ‘’εκκρεμεί η υπογραφή σχετικής νομοθετικής πράξης για την ρύθμιση των ανωτέρω’’.  Δηλαδή  είναι  προφανής η δυσαρμονία της απόφασης της στρατιωτικής ιεραρχίας με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που καθορίζει τις υποχρεώσεις – αποστολές  των πυροτεχνουργών.
Εκτίμηση είναι, ότι η απόφαση για τη μεταβίβαση  αρμοδιοτήτων  από το ΣΥΠ στο  Μηχανικό,  λήφθηκε στο ημίφως της διαφθοράς με μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση τοπικιστικών αιτιάσεων και με πρόσχημα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Ε.Σ
Πρόθεση  του υπογράφοντος αποτελεί, ο σεβασμός των νόμων και των διατάξεων του ελληνικού κράτους, η αποφυγή ανώφελων εξόδων και σπαταλών, η προστασία της υπηρεσίας από άσκοπες και εκτός συνταγματικού πλαισίου αποφάσεις και τέλος η κινητοποίηση  των πολιτικών και των πολιτειακών αρχών, για την αποκατάσταση της νομιμότητας   !!!  Ευχαριστώ.
Ανώτερος Αξιωματικός Υλικού Πολέμου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης