Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
03/12/2017 | 20:38
Militaire News

Έκθεση για τον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αθήνα

Έκθεση για τον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αθήνα
Ο Μεγάλος Πόλεμος, που αργότερα επρόκειτο να ονομαστεί Α’ Παγκόσμιος, είναι για την Ελλάδα ένα ξεχασμένο, όσο και σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει στον διεθνή εορτασμό των 100 ετών, με την επετειακή έκθεση «Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, 1914-1918» και τα εγκαίνια της οποίας γινονται την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου (6 μμ) απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής)

Μέσα από όπλα, στολές και προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, γελοιογραφίες, αφίσες, φωτογραφίες, όπως και ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, η έκθεση αναδεικνύει την τεράστια σημασία αυτού του πρώτου βιομηχανικού πολέμου με τον οποίο ξεκίνησε ο 20ός αιώνας. Αυτός ήταν ένας αιώνας από τους βιαιότερους που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, και σίγουρα για τους στρατιώτες αυτός ήταν ο χειρότερος και φονικότερος πόλεμος.

Μέσα στον Πόλεμο η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη. Από τη μία τα πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό. Από την άλλη όμως, η είσοδος στον πόλεμο και η συμμετοχή σε καθοριστικές μάχες στο Βαλκανικό Μέτωπο, της επέτρεψαν να αναχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Ιδέα σχεδόν πραγματοποιημένη, αναφερουν οι οργανωτές (https://www.facebook.com/nhmuseum/photos/gm.163457180927393/1157445191059547/?type=3&theater). 

Ο Μεγάλος Πόλεμος άλλαξε τα κράτη, τα καθεστώτα, τις κοινωνίες, και προβλήθηκε ως μία θυσία που θα οδηγούσε στο τέλος όλων των πολέμων. Ήταν όμως αυτό ρεαλιστικό;

Κατά τα εγκαίνια θα γίνουν σύντομες εισηγήσεις από τον ομότιμο καθ. ιστορίας κ.Θάνο Βερέμη και την λέκτορα μουσειολογίας κ.Μάρλεν Μούλιου. Θα ακουστεί μουσική που συνέθεσε ειδικά για την περίσταση και εκτελεί ο Μαρίνος Τριανταφυλλίδης.

Η περίοδος αυτή μετράει για την χώρα μας <<

για καλό και για κακό>>

«Η αλήθεια είναι πως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι θαμμένος στην ελληνική ιστορική συνείδηση λόγω του διχασμού αλλά και λόγω του εγκιβωτισμού του ανάμεσα στους ένδοξους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Καταστροφή», λέει 

 σε ρεπορτάζ της  Καθημερινής ο Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν, επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.«Με την έκθεση ελπίζουμε να αναδείξουμε αυτή την περίοδο που μετράει και για τη χώρα μας πολύ περισσότερο από ό,τι γνωρίζουμε – για καλό και για κακό βεβαίως», λέει ο Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης μαζί με τη Σοφία Παπασπύρου.

Η ιδέα για την έκθεση συνάντησε την πρόταση που προήλθε από τη διπλωματική εργασία του μεταπτυχιακού Μουσειολογίας της Σοφίας Παπασπύρου, με την καθηγήτρια Μάρλεν Μούλιου. «Ημουν βαθμολογητής της στην τριμελή επιτροπή, όπως και ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου», λέει ο Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν. «Η εργασία ήταν μία πρόταση για επετειακή έκθεση βασισμένη σε λεπτομερή καταγραφή όλων των κειμηλίων του μουσείου και επισκόπηση των σχετικών πρωτοβουλιών διεθνώς».

Εκδηλώσεις διεθνώς εδώ και 3χρόνια

Από το 2014 έχουν αρχίσει διεθνώς οι εκδηλώσεις μνήμης, οι εκδόσεις, αλλά κυρίως οι εκθέσεις που ρίχνουν νέο φως στις επιδράσεις και τις επιπτώσεις του Μεγάλου Πολέμου. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ως θεματοφύλακας εθνικής μνήμης, συνδέει την έκθεση αυτή με το πλήθος των νέων ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί διεθνώς για το τέλος του «παλαιού κόσμου» το 1918.

Διαδραστικά και βιωματικά εκθέματα –Ομοίωμα χαρακώματος σε φυσικό μέγεθος

«Οι σχετικές συλλογές του μουσείου ήταν πάντα περιορισμένες, διασπασμένες και αναξιοποίητες», λέει ο Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν, στην συνέντευξή του στην Καθημερινή. «Τελικά βρήκαμε πάντως αρκετό υλικό που δίνει επαρκή απεικόνιση των γεγονότων, ενώ απευθυνθήκαμε και σε άλλα ιδρύματα και ιδιώτες συλλέκτες που συνέδραμαν. Πρώτος και καλύτερος, ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος από τις προσωπικές του συλλογές και ως διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με το οποίο συνεργαζόμαστε στενά τα τελευταία χρόνια. Επίσης συλλέκτες από την Αθήνα, ο κ. Ιωάννης Λαζαρίδης και ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος. Μας δόθηκαν, επιπλέον, φωτογραφίες και βίντεο της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής από τα γαλλικά πολεμικά αρχεία, με τη μεσολάβηση της Γαλλικής Σχολής Αθηνών». Η έκθεση περιλαμβάνει, εκτός από τα ιστορικά αντικείμενα, «διαδραστικά και βιωματικά εκθέματα (πχ. ”δοκιμή”στολής), με χαρακτηριστικό να ένα ομοίωμα χαρακώματος σε φυσικό μέγεθος». Σύγχρονα έργα τέχνης, λογοτεχνικές αναφορές και μουσικά θέματα ενισχύουν το εύρος της έκθεσης.

===>Διάρκεια έκθεσης έως τις 11 Νοεμβρίου 2018- δηλαδή για ένα ολόκληρο χρόνο!.
Είσοδος ελεύθερη, καθημερινά εκτός Δευτέρας, 9πμ-2.30 μμ. Κατά τους οργανωτές είναι κατάλληλη για παιδιά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης