Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
19/05/2016 | 08:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Έκθεση για την γενοκτονία των Ποντίων με την στήριξη του ΥΠΕΘΑ

Έκθεση για την γενοκτονία των Ποντίων με την στήριξη του ΥΠΕΘΑ

Η 19η Μαΐου εχει καθιερωθεί ως η μέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με αφορμή τη μέρα αυτή, διοργανώθηκε φέτος στο χώρο εκδηλώσεων του μέτρο Συντάγματος, έκθεση σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η έκθεση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε απο τον γνωστό ιστορικό και μελετητή της γενοκτονίας των Ποντίων, Κωνσταντίνο Φωτιάδη ενώ την επίβλεψη σε αυτή είχε η πολιτική επιστημών, Αντιγόνη Ιωαννίδου. Σημαντικό να αναφέρουμε οτι ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται εκθέσεις και εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ποντίων, είναι η πρώτη χρονια φέτος που την έκθεση αυτή υποστηρίζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας!

32 33

Οι αφίσες που κοσμούν την είσοδο της έκθεσης

Στην είσοδο του χώρου υπάρχουν όρθιες στήλες με φωτογραφίες και μια ποντιακή λύρα. Ο χώρος ειναι περιτριγυρισμένος απο εφημερίδες της εποχής, βιβλία της εποχής, έγγραφα-ντοκουμέντα και βιβλία του ιστορικού κ. Φωτιάδη στα οποία αναλύει το ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων απο όλες τις πλευρές.

23 30 31
Μια συνολική εικόνα της έκθεσης
Σε όλους τους τοίχους υπάρχουν κρεμασμένα ταμπλό που περιγράφουν και αναλύουν διαφορετικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Πόντου απο την δημιουργία της περιοχής και την ανάπτυξή της έως και την περίοδο της γενοκτονίας των Ποντίων. Επιπρόσθετα, την έκθεση διακοσμούν πίνακες ζωγραφικής και έργα τέχνης διάφορων καλλιτεχνών που αποτυπώνουν τις φρικτές σκηνές που διαδραματίστηκαν ενώ καθόλη τη διάρκεια της περιήγησης σου στην έκθεση ακούς παραδοσιακή ποντιακή μουσική.

22 29

Παραδοσιακές στολές της περιοχής

16 26 28

Μερικά απο τα υπέροχα έργα τέχνης που κοσμούν την έκθεση

19 20 21
Έργα τέχνης που αποτυπώνουν την ιστορία του Πόντου

εκθ 12 εκθ 16 εκθεση 1

Μερικά απο τα εκθέματα

18 εκθ 13

Χάρτες που αποτυπώνουν τον πληθυσμό πριν και μετά τη γενοκτονία

εκθ 8 εκθ 14 εκθεση 4

Μερικές απο τις βασικές πληροφορίες που προσφέρει η έκθεση στο κοινό

17

Ο τραγουδιστής Κώστας Αγέρης με ποντιακή καταγωγή ποζάρει ανάμεσα στις παραδοσιακές στολές με την ποντιακή του λύρα
Πρόκειται για μια εξαιρετική και οργανωμένη έκθεση, η οποία θα βρίσκεται εκει μέχρι και τις 22 Μαΐου και αξίζει πραγματικά να την επισκεφτείτε!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης