Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
03/01/2018 | 08:34
Militaire News

Έγγραφο της ΓΔΑΕΕ προς το ΓΕΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Τι ρωτά για το ρίσκο του προγράμματος

Έγγραφο της ΓΔΑΕΕ προς το ΓΕΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16! Τι ρωτά για το ρίσκο του προγράμματος

Ένα έγγραφο της ΓΔΑΕΕ που έχει σταλεί εδώ και αρκετό καιρό προς το ΓΕΑ, αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τον αριθμό των F-16 που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν,αλλά και για την επιλογή των  Blocks που τελικά έγινε.

Με το έγγραφό της η ΓΔΑΕΕ,ζητά από το ΓΕΑ να τοποθετηθεί για τον αριθμό των 85 αεροσκαφών -αρχικά ήταν 123 και μετά 93- αλλά και για την επιλογή να εκσυγχρονιστούν τελικά τα αεροσκάφη που αγοράστηκαν από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή και να μείνουν προς το παρόν απ΄ έξω τα αεροσκάφη της αγοράς Μητσοτάκη.

Το έγγραφο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέρος της τυπικής διαδικασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν οριστικά,μετά από την συνάντηση που θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου,μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας που φθάνει στην Ελλάδα. Ωστόσο τα ερωτήματα που θέτει είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστικά για τους αεροπόρους,οι οποίοι έτσι κι αλλιώς τα ΄χουν εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό.

Δεν είναι τόσο ο αριθμός των αεροσκαφών που προβληματίζει, όσο η επιλογή των αεροσκαφών που θα πάνε για αναβάθμιση. Η επιλογή των 30 τελευταίων αεροσκαφών που αγοράστηκαν από την Ελλάδα το 2005 ,ξενίζει αρκετούς στην ΠΑ. Τα αεροσκάφη δεν έχουν άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού, σε αντίθεση με τα αεροσκάφη που αγοράστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 90, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τα οποία στο αρχικό σχέδιο του εκσυγχρονισμού, ήταν μέσα στο σχεδιασμό. Είναι προφανές ότι η αλλαγή πλάνου, έγινε για ένα και μοναδικό λόγο: να “πιάσουμε” ή μάλλον να πλησιάσουμε την οικονομική οροφή του 1,1 δις ευρώ που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ούτε αυτό έχει ακόμη επιτευχθεί. Όμως αυτό που επισημαίνουν πηγές της ΠΑ είναι ότι αυτό που προέχει σε μια τέτοια αναβάθμιση είναι το επιχειρησιακό όφελος, το οποίο με την επιλογή των αεροσκαφών που έχει γίνει δεν θα ΄ναι σε καμία περίπτωση το μέγιστο.

Η απάντηση του ΓΕΑ στο έγγραφο της ΓΔΑΕΕ, αναμένεται. Δεν περιμένει κανείς ότι θα ΄ναι “καταδικαστική” για τον εκσυγχρονισμό. Όμως θα ΄χει ενδιαφέρον το σκέλος της απάντησης που έχει να κάνει με το ρίσκο του συγκεκριμένου σχεδίου αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16. Σ΄ αυτό ίσως η απάντηση δεν θα ΄ναι “τυπική”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης