Υποστηριξε το militaire

Άσκηση North Thunder στη Σαουδική Αραβία! Μήνυμα προς το Ιράν

Militaire News

Η στρατιωτική άσκηση “North Thunder” είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν και τις υπόλοιπες χώρες στην Αραβική Χερσόνησο ότι οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια ή πρόθεση θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

Η άσκηση έλαβε χώρα στη βόρεια επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας με τη συμμετοχή επιπλέον είκοσι (20) κρατών.

Στρατιωτικοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η επόμενη πιθανή απειλή στην περιοχή θα προέλθει από τα βόρεια μετά και τη δημογραφική αλλαγή που θα σημειωθεί από την Τεχεράνη στα εδάφη του Ιράκ το οποίο θα χρησιμοποιήσει ως προέκτασή της για την εμπλοκή σε θέματα άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Σγχης. Ibrahim Al-Marie, στρατιωτικός και στρατηγικός αναλυτής δήλωσε ότι οι τρεις πυλώνες της άσκησης ήταν η διακλαδική προστασία της περιοχής του κόλπου των αραβικών και ισλαμικών κρατών, η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ο συντονισμός των διακλαδικών επιχειρήσεων των συμμετεχόντων δυνάμεων. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν οι: Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ιορδανία, ΗΑΕ, Σουδάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Υεμένη, Τυνησία, Ομάν, Μαλαισία, Κατάρ, Μαρόκο, Τσαντ, Νήσους Κομόρο, Μαλδίβες, Τσιμπουτί, Μαυριτανία, Μαυρίκιος και Σενεγάλη μέσω αεροπορικών, στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων. Χαρακτήρισε την άσκηση ως την πιο σημαντική των τελευταίων πέντε δεκαετιών, ενώ στα εξεταζόμενα αντικείμενα δοκιμάστηκαν τελευταίας τεχνολογίας συγκροτήματα για την αντιμετώπιση και ζητημάτων τρομοκρατίας όπως προκύπτει από την αύξηση του βαθμού ταραχών στην περιοχή, κατά τον ίδιο τρόπο που αυτό επιτυγχάνεται από την επιχείρηση «Decisive Storm» (καταπολέμηση Χούτι στην Υεμένη.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η άσκηση παρέχει την ευκαιρία για την βελτίωση και ενεργοποίηση της ισλαμικής στρατιωτικής συμμαχίας όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον αντιβασιλέα και ΥΠΑΜ της χώρας Mohammed bin Salman.
Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της διενέργειας της άσκησης και της ανακοινωθείσας, πιθανής εφόσον απαιτηθεί, εμπλοκής σαουδαραβικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας υπό τη σημείωση πως η άσκηση είχε προαποφασιστεί της ανακοίνωσης και ότι διέθετε καθαρά αμυντικό δόγμα και όχι επιθετικές επιχειρήσεις. Κατά τον Al-Marie η Τεχεράνη αναζητεί τη δραστηριοποίηση Σιιτών στο έδαφος του Ιράκ οι οποίοι είναι πιστοί στο Ιράν και όχι στη Βαγδάτη μέσω των οποίων θα επιτευχθεί δημογραφική αλλαγή στο έδαφος του Ιράκ και εκτοπισμός των Σουνιτών, αλλά και των μετριοπαθών Σιιτών. Μάλιστα υποστήριξε πως ο εκτοπισμός αυτός επιτυγχάνεται μέσω των ταξιαρχιών Fatamid σε Συρία και Ιράκ, οι οποίοι είναι Σιίτες από το Αφγανιστάν και στους οποίους έχει δοθεί η υπόσχεση της απόδοσης ιρανικής, συριακής ή ιρακινής υπηκοότητας αν επιτύχουν.

Παρόλα ταύτα υπάρχει η εκτίμηση ότι η άσκηση ήταν προετοιμασία για μία εμπλοκή στη Συρία με δυνάμεις που θα εισβάλουν από τα νότια υποβοηθούμενες από τις τουρκικές δυνάμεις που θα εισέβαλαν από το βορρά. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις απαγκίστρωσης του σκοπού της άσκησης από τη Συρία δύναται να οφείλονται στον εφησυχασμό της κοινής γνώμης μετά και το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η χώρα με την εμπλοκή της στον πόλεμο της Υεμένης αλλά και την πτώση της οικονομίας λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές περίπου 150,000 στρατιώτες 2,540 αεροσκάφη, 20,000 άρματα, and 460 ελικόπτερα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη άσκηση της ιστορίας στην περιοχή. Παρόλα ταύτα τα μεγέθη είναι υπερβολικά, δεδομένης της αεροπορικής δύναμης που διαθέτουν οι συμμετέχουσες χώρες ενώ το Jane’s Defence Weekly σημείωσε ότι βάσει επίσημων αναφορών προς τα ΜΜΕ η άσκηση φαίνεται πως ήταν μικρότερη από την Bright Star 2000, η οποία έλαβε χώρα στην Αίγυπτο το 1999 και περιελάμβανε 73,000 στρατιώτες από 11 χώρες.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 14 Φεβ. 2016 και ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρ. κοντά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις King Khaled στη ΒΑ Σ. Αραβία.

Ο Τξχος Ahmad Asiri, εκπρόσωπος τύπου της Αραβικής Συμμαχίας στην Υεμένη άφησε να εννοηθεί πως η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει από το DAESH το οποίο η χώρα του επιθυμεί να καταπολεμήσει με αποφασιστικότητα.

Militaire.gr

                                                                                     

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης