Υποστηριξε το militaire
Breaking News Videos Άμυνα ΚΥΠΡΟΣ Πρώτη Γραμμή
11/03/2017 | 20:31 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Άσκηση μεταξύ Κρήτης Κύπρου και πτήση ιπτάμενου ραντάρ

Άσκηση μεταξύ Κρήτης Κύπρου και πτήση ιπτάμενου ραντάρ

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου τη περασμένη Πέμπτη,ήταν πολύωρη. Όπως γράψαμε η συζήτηση που έγινε μεταξύ Καμμένου και Φωκαϊδη είχε πολύ μεγάλη σημασία. Το ενδεχόμενο εκδήλωσης τουρκικής πρόκλησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απασχολεί τη Λευκωσία κι ας προσπάθησε δημοσίως να υποβαθμίσει το ζήτημα. Τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης των δύο υπουργών σε πολύ γενικές γραμμές μπορούν να περιγραφούν και είναι αυτονόητο το γιατί. Το κεντρικό μήνυμα είναι αυτό που είπε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ειδήσεις: “Η Κύπρος δεν είναι μακριά”.

Συμπτωματικά σήμερα,περίπου 48 ώρες μετά από τη συνάντηση Καμμένου-Φωκαίδη η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «CYPGRE – 01/17», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

Χθες στον εναέριο χώρο μεταξύ Κρήτης-Κύπρου πέταξε ένα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ. Η πτήση είχε μεγάλη διάρκεια και “εντοπίστηκε” από τις “κεραίες” του Νίκου Τριάντη ,όπως προκύπτει από το χάρτη.

Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη επαναφορά στην ενέργεια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, το οποίο ακόμη και τις “καλές εποχές” που υπήρχαν χρήματα,πολύ δύσκολα στηριζόταν επιχειρησιακά. Μια αναβαθμισμένη ελληνική παρουσία όμως στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου δεν πρέπει κανείς να την απορρίπτει. Απ΄ ότι φαίνεται κάτι τέτοιο αρχίζει να τίθεται σε εφαρμογή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης