“Χοντρό παιχνίδι” στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ να παρεμβαίνουν και να ζητούν από το Ισραήλ να “τα βρει” με την Τουρκία ώστε “να επιταχυνθεί η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μ.Νετανιάχου και του ζήτησε “να επισπεύσει τις διαδικασίες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία”.

Η Ουάσινγκτον μ΄ αυτό το τηλεφώνημα εκφράζει την αντίθεσή της στις ανακοινώσεις που έγιναν για την κατασκευή αγωγού ο οποίος δεν  συμπεριλαμβάνει την Τουρκία!

Τηλεφώνημα έκανε ο Μπάϊντεν και στον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

“Σε συνέχεια της πρόσφατης συζήτησης τους στο Νταβός της Ελβετίας, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε νωρίτερα σήμερα (χθες) στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας και την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Για την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ήταν επίσης σε συνέχεια της συνάντησής τους στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τις θετικές συζητήσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους για την εξεύρεση μιας διευθέτησης η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Το Κυπριακό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η  τηλεφωνική επικοινωνία του  Τζο Μπάιντεν,  διήρκεσε μισή περίπου ώρα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα και για τις συζητήσεις που έκανε με την τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι ΗΠΑ και ο ίδιος προσωπικά είναι στη διάθεση της Κύπρου για οτιδήποτε χρειαστεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016