Το Facebook  και ο ιδρυτής του κατάλαβε λίγο αργά το λάθος να αφαιρέσει τη φωτογραφία σύμβολο του πολέμου του Βιετνάμ με τη δικαιολογία ότι η μικρή Βιετναμέζα που τρέχει να σωθεί από τις ναπάλμ…ήταν γυμνή!!!

Η διαγραφή της φωτογραφίας από πολλές σελίδες χρηστών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις νωρίτερα, κυρίως στη Νορβηγία, όπου “θύμα” της λογοκρισίας έπεσε ακόμη και η πρωθυπουργός της χώρας.

“Αποφασίσαμε να αποκαταστήσουμε τη φωτογραφία εκεί απ’ όπου γνωρίζουμε ότι αφαιρέθηκε” ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας. Όπως είπε, το Facebook έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις των χρηστών και “την ιστορική σημασία” της εικόνας αυτής.

Η ιστορία της φωτογραφίας και η τύχη της πρωταγωνίστριας

vietnam

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβηγμένη από τον τότε  21χρονο φωτορεπόρτερ του Associated Press, Nick Ut,   έκανε το γύρο του κόσμου και αποτέλεσε σύμβολο στις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Το μικρό κορίτσι που τρέχει να σωθεί από τη φρίκη των ναπάλμ λέγεται Kim Phuc ,είναι πλέον 53 ετών και σύμβολο της ελπίδας.

Στην έγχρωμη φωτογραφία τα σημάδια της ναπάλμ εμφανή, όπως και η ελπίδα της ζωής που ποτέ δεν πεθαίνει. Αυτή αποτυπώνεται στο πρόσωπό της αλλά και στο πρόσωπο του παιδιού που κρατά στην αγκαλιά της.

Το “κορίτσι της ναπάλμ” ζει με την οικογένειά της στον Καναδά  είναι πρέσβειρα καλής θελήσεως με τα Ηνωμένα Έθνη και  έχει ιδρύσει  την φιλανθρωπική οργάνωση Kim Foundation International, η οποία βοηθά παιδιά – θύματα πολέμου.

Η φωτογραφία του νεαρού τότε φωτορεπόρτερ είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016