Το F 35 κινδυνεύει με “κατάρριψη”! Πρόβλημα και με το εκτινασσόμενο κάθισμα

Το  F-35 Joint Strike Fighter θεωρείται το πιο ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και το πιο αμφιλεγόμενο. Η κριτική που δέχεται η Lockheed Martin είναι πολύπλευρη και πολλές φορές σκληρή. Η εταιρεία πιστεύει ότι τελικά θα καταφέρει να παράξει ένα αεροσκάφος που θα έχει την ίδια εμπορική επιτυχία μ΄ αυτή του F 16. Εκφράζονται πολλές αμφιβολίες,αλλά όλα και όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδα defenseone.com  πάντως αναφέρει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων τα οποία αν δεν επιλυθούν θα μετατρέψουν το φιλόδοξο σχέδιο σε ναυάγιο.

Η ιστοσελίδα επικαλείται έκθεση αξιολόγησης του Πενταγώνου στην οποία αναφέρονται σοβαρά προβλήματα στο σύστημα πληροφοριών του αεροσκάφους και το κυριότερο και σοβαρότερο; Ότι το σύστημα εκτόξευσης του αεροσκάφους είναι ελαττωματικό!

Αναφέρονται ακόμη μια σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων . Το δημοσίευμα έκανε το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμη και του BBC.

Το πρόβλημα με το εκτινασσόμενο κάθισμα του F 35 φαίνεται να είναι σοβαρό αφού όπως προκύπτει  δεν καλύπτει τα κριτήρια όσον αφορά στην ασφάλεια του πιλότου και φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στον τραυματισμό λαιμού.

Η ανάπτυξη του F 35 έχει ήδη κοστίσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια .

Όπως ανέφερε στο BBC ο Τζάστιν Μπρονκ, στρατιωτικός αναλυτής του RUSI (Royal United Services Institute), πρόκειται για ένα από τα πιο προβληματικά προγράμματα μαχητικών στην ιστορία- και εάν το αεροσκάφος άρχιζε να χρησιμοποιείται στην παρούσα κατάσταση, οι πιλότοι δεν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν όπως θα έπρεπε, λόγω των πολλών τεχνικών προβλημάτων.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016