Τα δάκρυα έτρεξαν σαν ποτάμι στη Μόρια. Απελπισμένοι άνθρωποι που μερικούς μηνες πριν είχαν σπίτι και οικογένεια. Έφθασαν σήμερα να έχουν μόνο ένα χέρι για να το φιλήσουν και να κλάψουν. Αδιάφορο αν ήταν το χέρι θρησκευτικών ηγετών που εκπροσωπούν θρησκείες στις οποίες δεν πιστεύουν. Ο Θεός του καθενός ήταν αυτό το χέρι σήμερα στη Μόρια.

Προφανώς η επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών άλλαξε μόνο για λίγες ώρες την σκληρή καθημερινότητά τους. Τίποτα άλλο…Το μικρό κορίτσι που είδαμε στα τηλεοπτικά πλάνα να κλαίει με λυγμούς μπροστά στον Πάπα, θα συνεχίσει να κλαίει μόνο του το βράδυ στο κρεβάτι του hot spot. Οι γυναίκες με τα μαντήλια θα μείνουν δακρυσμένες . Και οι απελπισμένοι άνδρες που δεν “ντράπηκαν” να γονατίσουν και να κλάψουν κι αυτοί μπροστά στον Πάπα,τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο θα παραμείνουν σκεπτικοί και ανησυχοι για το πως θα προστατεύσουν τις οικογένειές τους.

Δεν αρκούν οι ευλογίες και οι ευχές για να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι ξανά ζωή.Η διαπίστωση αφορά κυρίως στον Πάπα. Όλοι γνωριζούμε τι είναι το Βατικανό,τι δύναμη έχει και πόσο μπορεί να παρέμβει. Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν η ιστορία απέδειξε ότι όχι μόνο δεν σταμάτησε πολέμους ,αλλά με τη στάση του τους πυροδότησε.Από την τραγωδία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας δεν έχουν περάσει και τόσα πολλα χρόνια.

Δεν θα “γκρινιάξουμε” για την επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών στη Μόρια της Λέσβου. Αλλά δεν θα γίνει τίποτα αν μείνουμε στην τηλεοπτική κάλυψη και στις φωτογραφίες. Ο Πάπας Φραγκίσκος και το Βατικανό δεν μπορεί να πρωταγωνιστούν μόνο σ΄ αυτά αλλά και στην ουσία της προσπάθειας για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία και μαζί και το ποτάμι των δακρύων που είδαμε σήμερα στη Μόρια.

Militaire.gr

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016