Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ζήτησε σήμερα από τους ειδικούς να ξεκινήσουν «τον σχεδιασμό» πυρηνοκίνητων πλοίων, σε αντίδραση για την ανανέωση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης για δέκα ακόμη χρόνια, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Χαρακτηρίζοντας την ανανέωση των κυρώσεων αυτών από το αμερικανικό Κογκρέσο «παραβίαση» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, ο Ροχανί ζήτησε από τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας «να προγραμματίσει τον σχεδιασμό και την παραγωγή πυρηνοκίνητων κινητήρων για τη ναυτιλία».

Παράλληλα ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να λάβει «νομικά μέτρα» σε διεθνές επίπεδο για τυχόν «παραλήψεις» από την πλευρά των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς και για την ανανέωση των κυρώσεων.

Την ανανέωση των κυρώσεων ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο, όμως πρέπει να επικυρωθεί και από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να ισχύσει, κάτι που αναμένεται να γίνει χωρίς πρόβλημα, όπως εκτιμούν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016