Το “ελληνοτουρκικό” Survivor, η απάντηση Τανιμανίδη και η άλλη άποψη

Ο Σάκης Τανιμανίδης παρουσιαστής του Survivor με κείμενό του απαντά στο θέμα που ανέδειξε το Militaire.gr για τα “ελληνοτουρκικα επεισόδια” παραμονή και ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πόντιος κι ο ίδιος.

Δημοσιεύουμε το κείμενό του, αλλά δεν συμφωνούμε ότι δίνοντας σημασία στην “σύμπτωση”, αδικούμε τους 353.000 νεκρούς. Η τουρκική τηλεοπτική βιομηχανία ΔΕΝ λειτουργεί αυτόνομα από το καθεστώς της γειτονικής χώρας κι αυτό δεν είναι ούτε λαϊκισμός,ούτε δημοσιογραφική φαντασίωση.

Το περιοδικό Time έγραψε ότι οι τηλεοπτικές παραγωγές είναι «το κρυφό όπλο του Ερντογάν». Λειτουργούν σαν όχημα της τουρκικής πολιτιστικής επιρροής. Το τουρκικό κράτος επιδοτεί συστηματικά τη δημιουργία και την εξαγωγή των τηλεοπτικών αυτών προϊόντων στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, στα Βαλκάνια, μέχρι και στη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Φροντίζει, μάλιστα, να δημιουργεί ακριβές παραγωγές, η δημιουργία των οποίων κοστίζει 100.000 δολάρια την ώρα.

Τις πολυδάπανες αυτές παραγωγές επιπέδου Χόλιγουντ, στη συνέχεια τις προσφέρει σε τιμές ευκαιρίας με μια και μοναδική προϋπόθεση: Να μεταδίδονται στην τουρκική γλώσσα και όχι μεταγλωττισμένες.

Συνεπώς μην έχουμε την αυταπάτη ότι οι όποιες τουρκικές τηλεοπτικές παραγωγές είναι  απλά  “ψυχαγωγικά προϊόντα”.

Είναι θετικό ότι παραδέχεται πως δεν έπρεπε το επεισόδιο να παιχτεί τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Δεν γνωρίζουμε αν μπορούσε ή αν προσπάθησε τουλάχιστον να το αποτρέψει.Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε.

Τι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σάκης Τανιμανίδης:

«19η Μαΐου σήμερα, μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πριν 2 χρόνια τέτοια μέρα είχα βρεθεί με τον πατέρα μου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, στο ταξίδι που με σημάδεψε περισσότερο από κάθε άλλη μου περιπέτεια ανά τον κόσμο.

353.000 νεκροί, σε μια γενοκτονία που άλλαξε την ιστορία του λαού μου, έδιωξε τους παππούδες μου από το σπίτι τους και μεγάλωσε εμένα μέσα σε ένα περιβάλλον νοσταλγίας για τις χαμένες πατρίδες του Πόντου.

Το περιβάλλον όμως μέσα στο οποίο μεγάλωσα μου χάρισε και κάτι ακόμα πιο σημαντικό…μου χάρισε απλόχερα την ΑΓΑΠΗ, την ΑΓΑΠΗ για το συνάνθρωπο και τη δυνατότητα να βλέπω πέρα από χρώματα, θρησκείες και έθνη. Οι σχέσεις των απλών ανθρώπων σήμερα 2017, η αγάπη και η φιλία μεταξύ τους είναι κάτι που ξεπερνάει τις πολιτικές κρατών και ΠΡΕΠΕΙ να τις ξεπερνάει.

Σήμερα, λοιπόν, που κάποιοι μπορεί να παρακολουθήσετε ένα φιλικό αγώνα ανάμεσα στους παίκτες ενός τηλεπαιχνιδιού, μην προσπαθήσετε να δώσετε μια τραγική σημασία σε ένα ασήμαντο γεγονός… θα αδικήσετε τους 353.000 νεκρούς που χάθηκαν στα ιερά εκείνα χώματα του Πόντου.

Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω κι εγώ πως θα έπρεπε να παίξει το συγκεκριμένο επεισόδιο μια άλλη ημερομηνία (το γύρισμα έγινε 4 μέρες πριν), αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που αποφασίζει τις προβολές. Και όπως είπα παραπάνω, είναι κρίμα να αφήνουμε ένα απλό παιχνίδι να επισκιάζει την σημασία της ημέρας.

Ως περήφανος Πόντιος σας χαιρετώ, σας στέλνω την αγάπη μου και θέλω να σας πω ότι ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…ποτέ δεν ξέχασα! Υείαν και ευλοΐαν…».

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016