Το ΓΕΝ αφού τακτοποίησε όλα τα προβλήματα των ανταλλακτικών και διαθεσιμοτήτων των πλοίων του, βρήκε όλα τα πετρέλαια που λείπουν, έλυσε όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν το προσωπικό του, αποφάσισε να κηρύξει …πόλεμο κατά των υπέρβαρων στελεχών του!!! Με διαταγή προβλέπεται πλέον η άμεση μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος για τα στελέχη του. Εξαιρούνται όμως οι ανώτατοι, που έχουν στις τάξεις τους αρκετούς με “παραπανίσια κιλά”…και θα έπρεπε αυτοί να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα, παρά να εξαιρούνται.

Όσοι κριθούν υπέρβαροι θα πρέπει να χάσουν τα κιλά τους, διαφορετικά θα έχουν επιπτώσεις στην επόμενη κιόλας “κρίση τους”…

Πολλοί θα σπεύσουν να χειροκροτήσουν την απόφαση του Α/ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκη. Δεν θα συνταχθούμε μαζί τους αν και είμαστε απ΄ αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα στελέχη των ΕΔ θα πρέπει να φροντίζουν με πολύ μεγάλη σχολαστικότητα την φυσική τους κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει και το βάρος τους. 

Γιατί δεν επικροτούμε την απόφαση της ηγεσίας του ΓΕΝ;

• Αυτή τη περίοδο των χιλιάδων προβλημάτων, με τις ΕΔ και το ΠΝ να αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα περιπτώσεις εν ενεργεία στελεχών που χάνουν αιφνίδια τη ζωή τους, να αυτοκτονούν, θυμηθήκαμε ξαφνικά να εστιάσουμε όχι και τόσο καλοπροαίρετα όπως ακούγεται, στο παρουσιαστικό τους;

• Τι δυνατότητες έχει το ΓΕΝ για να βοηθήσει τα στελέχη του να επανέλθουν στον φυσιολογικό τους βάρος; Έχει τα γυμναστήρια και τους ανάλογους γυμναστές σε κάθε υπηρεσία? Έχουν τα Πολεμικά Πλοία τέτοιες ευχέρειες; Είναι τα συσσίτια των πλοίων και των υπηρεσιών τέτοια ώστε, να διασφαλίζουν την υγιεινή διατροφή που προβλέπεται; Είναι δυνατόν τα χιλιάδες στελέχη με πρόβλημα περιττών κιλών και όχι μόνο, να καταφέρουν να χάσουν σε χρόνο ρεκόρ αυτά τα κιλά, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά; Έχει την δυνατότητα και την πολυτέλεια ο κ. Γιακουμάκης, να διαθέτει στο προσωπικό, ώρες από το ωράριο εργασίας, ώστε να ασχοληθεί με τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης; Τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν…ούτε όλοι μπορούν να γίνουν vegetarians από τη μία μέρα στην άλλη. Ακόμη θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι η φύση του Πολεμικού Ναυτικού και οι απαιτήσεις του στο θέμα φυσικής κατάστασης, δεν είναι η ίδια με αυτή του Στρατού Ξηράς, ώστε να αντιγράφουμε τις διαταγές του.

• Επιπλέον το ΓΕΝ αποφάσισε να περάσουν τα στελέχη από αθλητικές δοκιμασίες στις οποίες πρέπει να πετύχουν,”συγκεκριμένες επιδόσεις” όχι σαν αυτές που γίνονταν κάθε χρόνο. Επειδή οι ηλικίες των στελεχών που θα περάσουν απ΄ αυτές τις δοκιμασίες είναι “επικίνδυνες”, καλό θα είναι η ηγεσία του ΓΕΝ να ξανασκεφτεί το ζήτημα.

Θα πείτε “και τι να κάνουμε”; Η λογική και η νοοτροπία ότι ένα στέλεχος των ΕΔ όπου κι αν υπηρετεί, πρέπει να έχει άψογη φυσική κατάσταση, θα πρεπει να καλλιεργηθεί από σήμερα κιόλας στις Στρατιωτικές Σχολές. Οι νέες γενιές στελεχών που τώρα εκκολάπτονται θα πρέπει να έχουν ως δεδομένο ότι, για να προχωρήσουν στην καριέρα τους θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχουν το σωστό βάρος και την απαραίτητη φυσική κατάσταση. Διαφορετικά θα πηγαίνουν σπίτι τους νωρίς. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει την μάχη του κατά της παχυσαρκίας ο Α/ΓΕΝ Γ.Γιακουμάκης. Κι όχι να βάλει 45ρηδες και 50ρηδες να τρέχουν στο στίβο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, για να επιβεβαιώσουν απλώς ότι δεν μπρούν να πιάσουν τους στόχους που κάποιοι έθεσαν, λες και θέλουν να τους οδηγήσουν στην έξοδο από το ΠΝ ή στη σταδιοδρομική στασιμότητα τιμωρώντας οικονομικά εκτός από τους ίδιους τις γυναικες τους και τα παιδιά τους. Εκτός βέβαια  αν αυτός είναι ο στόχος, όπως ψιθυρίζεται απ΄ όσους προσπαθούν να ερμηνεύσουν την ξαφνική απόφαση να κηρυχθεί …πόλεμος κατά των ευτραφών στελεχών εξαιρώντας πάντα τους Ανωτάτους.

Σ’ αυτούς σύμφωνα με το σκεπτικό του Αρχηγού, επιτρέπονται τα πάντα!!!

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016