Στρατιωτικό “σχέδιο Μάρσαλ”! Τι συζητήθηκε στο Πεντάγωνο μεταξύ Μάτις-Καμμένου

Οι συζητήσεις Μάτις-Καμμένου στο Πεντάγωνο έχουν προκαλέσει κλίμα αισιοδοξίας στην Αθήνα. Αισιοδοξία που έχει να κάνει και με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού οπλοστασίου με αμερικανική βοήθεια.

Γιατί οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν;

Επειδή πάντα έχουμε την τάση να υποτιμούμε τι προσφέρουμε θα υπενθυμίσουμε ότι η Σούδα ήταν ,είναι και θα ΄ναι αν όχι πολύτιμη πάντως εξαιρετικά αναγκαία για τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέϊμς Ματίς δεν το έκρυψε και μίλησε για την επέκταση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Σούδας.

“Είμαστε πολύ τυχεροί που μεγαλύτερος ο λιμένας βαθέων υδάτων βρίσκεται σε  χώρα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ»,είπε ο Ματίς ,αναφερόμενος στη Σούδα.Τη σημασία της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας,ειδικά αυτή τη περίοδο τη συζήτησαν διεξοδικά Καμμένος και Ματίς.

Στην περιοχή ευθύνης της η μοναδική χώρα που παρέχει ασφάλεια και μπορεί να εξυπηρετήσει αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις είναι η Ελλάδα,η οποία είναι θετική στην επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Τι αναμένει να κερδίσει η Ελλάδα;

Με μία φράση το ΥΠΕΘΑ ελπίζει σ΄ ένα είδος “στρατιωτικού σχεδίου Μάρσαλ”. Από το οποίο βεβαίως θα κερδίσουν και οι ΗΠΑ -μέσω των εταιρειών τους- αλλά και η Ελλάδα που χρειάζεται εκτεταμένο “λίφτινγκ” στο οπλοστάσιό της!

Επί της ουσίας η συνεργασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη:

•Η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τα αεροσκάφη αεροναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

•Ξεκίνησε τη διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 90 αεροσκαφών F-16

•Εκδήλωσε τη πρόθεση να εξετάσει την ένταξή της στο “κλάμπ” των πελατών του F-35.

Η Αθήνα θέλει αυτές οι υποθέσεις να “τρέξουν γρήγορα”, για ευνόητους λόγους. Για πάνω από 10 χρόνια οι ΕΔ δεν έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση ενδυνάμωσής τους. Οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν πανάκριβα έμειναν χωρίς την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και απαξιώθηκαν. Αναβαθμίσεις που έπρεπε να ΄χουν γίνει από το 2008, δεν συζητήθηκαν καν. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα που απαιτούν γρήγορες λύσεις.

Δεν είναι μόνο τα τρία θέματα που προαναφέραμε που απασχολούν την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά ακόμη ζητήματα που η Ελλάδα ελπίζει να επιλύσει μέσω της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Ένα απ΄ αυτά είναι η ενδυνάμωση των εναέριων μεταφορικών δυνατοτήτων των ΕΔ. Σ΄ αυτό το θέμα οι πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο στην υπόθεση μεταφορικών ελικοπτέρων. Συζήτηση έχει ξεκινήσει και τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130. Υπάρχουν από τις ΗΠΑ κάποιες προτάσεις “ανανέωσης” του στόλου των μεταγωγικών της ΠΑ. Οι προτάσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων C-130. Γι΄ αυτό κι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016