Το ασφαλιστικό “καίει” ως θέμα και τους στρατιωτικούς παρά το γεγονός ότι προς το παρόν το σχέδιο που υπάρχει δεν τους “ακουμπά”. Δεν θ΄  αργήσει να ΄ρθει η σειρά τους και γι΄ αυτό η ΠΟΕΣ προσπαθεί να κάνει επαφές για να διερευνήσει προθέσεις. Τελευταία συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τι προέκυψε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ:

Στο πλαίσιο των επαφών της Ομοσπονδίας μας με τα πολιτικά κόμματα για το νέο ασφαλιστικό νόμο που θα υπάρξει σε μεταγενέστερο χρόνο του ήδη τρέχοντος προσχεδίου που ρυθμίζει τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα του ιδιωτικού τομέα, την Παρασκευή 29-1-2016 έλαβε χώρα συνάντηση των προεδρείων αφενός της Ομοσπονδίας μας και αφετέρου των Ομοσπονδιών των ΣΑ με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα με την αρμόδια Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμύνης, Βουλευτή κα Παναγιώτα ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνο για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις κ. Νίκο ΠΑΥΛΙΔΗ, το Σύμβουλο και εκπρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνο ΑΣΗΜΑΚΗ και τους υπευθύνους του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας κ. Γιώργο ΜΑΛΑΓΚΩΝΙΑΡΗ και Γιώργο ΒΟΥΛΤΣΟΥΔΗ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι το προσχέδιο του ασφαλιστικού νόμου που έχει δει το φως της δημοσιότητας δεν αφορά τους στρατιωτικούς, για τους οποίους ήδη με προγενέστερο νόμο «κλείδωσαν» τα όρια ηλικίας για αυτούς, δηλαδή τα 40 συντάξιμα έτη ή το 60ο έτος της ηλικίας. Τα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά θέματα των στρατιωτικών θα ρυθμιστούν, όπως ήδη αναφέρεται στο τρέχον προσχέδιο νόμου, με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο και με όμοιο τρόπο, επισημαίνοντας ότι «όμοιος τρόπος» δεν εννοείται και «ίδιος τρόπος», τηρώντας όμως τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξαν οι εκπρόσωποί του, τόσο τώρα που είναι στην Κυβέρνηση όσο και όταν ήταν στην αντιπολίτευση αναγνωρίζει και ξέρει την ιδιαιτερότητα του λειτουργήματος των στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, η οποία (ιδιαιτερότητα) διαφοροποιείται ακόμη και από Σώμα σε Σώμα. Άλλη, δηλαδή, είναι η ιδιαιτερότητα των ΕΔ, άλλη της ΕΛ.ΑΣ, άλλη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και άλλη του ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση η ιδιαιτερότητα του κάθε Σώματος πρέπει να αναδειχθεί και να αποτυπωθεί στο νέο συνταξιοδοτικό νόμο ενδεχομένως και με διαφορετικό τρόπο.

Για τους παραπάνω λόγους οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την Ομοσπονδία μας να καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της, έτσι ώστε όταν ανοίξει ο διάλογος για τον ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο των στρατιωτικών, να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, στην τοποθέτησή του ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της ιδιαιτερότητας του λειτουργήματος των στρατιωτικών (ιδιαίτερα με τα χρόνια υπηρεσίας και την αντιστοίχησή τους στις ασφαλιστικές εισφορές τους), τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν τα 5 πλασματικά έτη που υπήρχαν (και παρέμειναν με το νέο νομοθέτημα) με το ν.3865/2010, στο βωμό μιας ακόμη μνημονιακής πολιτικής και υπενθύμισε ότι διαχρονική απαίτηση της Ομοσπονδίας μας παραμένει η ένταξη των συναδέλφων που κατετάγησαν τα έτη 1990 – 1992 στις μεταβατικές διατάξεις του ν.3865/2010 (για τους παλαιούς ασφαλισμένους) και επομένως και του νέου ειδικού συνταξιοδοτικού νόμου, αλλά και να εναρμονιστεί η εξαγορά των ετών αυτών με τα ποσά που ήδη υπάρχουν για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, γνωρίζοντας ότι ήδη το ΥΠΕΘΑ έχει αποστείλει σχετική νομοθετική πρόταση – πρόβλεψη.

Ευχαρίστησε ειδικά την κα Βουλευτή για την πρόσκληση της Ομοσπονδίας μας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΒτΕ, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου που εισηγήθηκε η ίδια και την αποδοχή των προτάσεων της Ομοσπονδίας μας, που ενσωματώθηκαν (και ως τροπολογία) στο ψηφισθέν πλέον νόμο και δήλωσε ότι σύντομα η Ομοσπονδία θα καταθέσει τις προτάσεις της, όχι μόνο για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό νόμο, αλλά και για ένα δικαιότερο μισθολόγιο των στρατιωτικών που θα αναγνωρίζει και θα αποζημιώνει τους υπηρετούντες στην παραμεθόριο (με καθιέρωση επιδόματος) αλλά και την υπερωριακή εργασία των στρατιωτικών, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους εργαζομένους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας).

Από πλευράς των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η βούληση για έναν υγιή και συνεχόμενο διάλογο με την Ομοσπονδία μας, προκειμένου να επιλυθούν τα διαχρονικά προβλήματα των στρατιωτικών.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016