Ρωσικό ΥΠΕΞ κατά Άγκυρας για συλλήψεις δημοσιογράφων που ερευνούν σχέσεις με ISIS

Tο ρωσικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του σχολίασε τη σύλληψη στην Τουρκία και απέλαση από τη χώρα δημοσιογράφων του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού  «Ρωσία 1», αναφέροντας ότι μ΄ αυτή την ενέργεια “δημιουργείται η εντύπωση, ότι στην Άγκυρα φοβήθηκαν ανακάλυψη από τον ανταποκριτή του Τ/Σ «Ρωσία 1» άβολων για την τουρκική κυβέρνηση στοιχείων, σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται στην περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων”.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:
«Στις 7 Δεκεμβρίου, τα μέλη του συνεργείου της εκπομπής ”Ειδικός Ανταποκριτής” του Τ/Σ “Ρωσία 1” συνελήφθησαν στην επαρχία Χατάι στη ΝΑ Τουρκία, στα σύνορα με τη Συρία, τη στιγμή που κατευθύνονταν στη γειτονική επαρχία Γκαζιαντέπ. Τη σύλληψη πραγματοποίησαν άγνωστα άτομα ντυμένα με πολιτικά ρούχα, τα οποία αρνήθηκαν να παρουσιαστούν και να δείξουν τα έγγραφα τους, μετά από τη νόμιμη απαίτηση των δημοσιογράφων. Το ρωσικό συνεργείο μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα, όπου τους ανακοινώθηκε η απόφαση απέλασής τους από την Τουρκία, με την αιτιολογία, όπως ειπώθηκε, της παραβίασης των κανόνων δραστηριοτήτων ξένων δημοσιογράφων στην Τουρκική Δημοκρατία. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στους εκπροσώπους της Ρωσικής Πρεσβείας στην Τουρκία, που ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του συνεργείου, λίγο μετά τη σύλληψή τους. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες των τουρκικών αρχών. Μια τέτοια στάση έναντι εκπροσώπων ΜΜΕ είναι εντελώς απαράδεκτη. Τίθεται το ερώτημα ποιοι συγκεκριμένοι κανόνες παραβιάστηκαν από τους Ρώσους δημοσιογράφους; Δημιουργείται η εντύπωση, ότι στην Άγκυρα φοβήθηκαν ανακάλυψη από τον ανταποκριτή του Τ/Σ «Ρωσία 1» άβολων για την τουρκική κυβέρνηση στοιχείων, σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται στην περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων. Η περίπτωση αυτή είναι ενδεικτική, στο φως μιας σειράς παραβιάσεων των δικαιωμάτων τοπικών και ξένων ΜΜΕ στην Τουρκία. Διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΑΣΕ, έχουν επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016