Το ραντεβού της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου μεταξύ του ΥΕΘΑ και των εκπροσώπων της Boieng αναβάλλεται. Η πρώτη σκέψη συνδέει την αναβολή με την συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για την πώληση των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία που δεν ολοκληρώθηκε και η ΝΔ χαρακτηρίζει σκάνδαλο.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η ΓΔΑΕΕ με έγγραφό της προς την Boeing επεσήμανε πως η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 γίνεται μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης. Συνεπώς η ελληνική πλευρά θέλει να πληροφορηθεί αν η Boeing έχει ενημερώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πρόταση που επιθυμεί να παρουσιάσει στην Ελλάδα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16.

Πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν πως χθες υπήρξε και παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζ. Παϊατ, ο οποίος ενημέρωσε το ΥΠΕΘΑ πως η πρόταση της Boeing δεν έχει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης και πως με βάση την αμερικανική πρακτική δεν μπορεί να παρουσιάσει την πρότασή της. Μετά απ΄ αυτό αποφασίστηκε να σταλεί το έγγραφο προς την Boeing. Ωστόσο όπως λένε πηγές από το ΥΠΕΘΑ ειπώθηκε στον Αμερικανό πρέσβη πως “είναι δύσκολο να αγνοηθεί η πρόταση όπως αυτή περιγράφεται στις επιστολές που έχουν σταλεί”.

Η επίσημη απάντηση πάντως  αναμένεται και απ΄ αυτή θα εξαρτηθεί πότε θα γίνει η συνάντηση των στελεχών της Boeing με τον ΥΕΘΑ.  Η πρώτη ανεπίσημη απάντηση που έχει έρθει από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι πως “σε γενικές γραμμές η πρόταση είναι σε γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης”. Αναμένεται και η επίσημη απάντηση που θα είναι και πιο σαφής.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016