Πόλεμος Γερμανίας με ΗΠΑ! Απάντηση με “χτύπημα” στην Apple για το σκάνδαλο VW!

Πρόκειται για πόλεμο. Η Γερμανία μέσω της ΕΕ η οποία είναι προφανώς απολύτως ελεγχόμενη “απάντησε” στο χτύπημα που είχε δεχτεί με την αποκάλυψη του σκανδάλου VW.Βάζοντας στο στόχαστρό της την “ναυαρχίδα” των ΗΠΑ,την Apple.

Η επιβολή προστίμου άνω των 13 δις για φοροδιαφυγή μέσω Ιρλανδίας προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Ιρλανδίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε  την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

“Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

“Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες”, προστίθεται στο κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε  πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά “φορολογικά πλεονεκτήματα” που της παραχώρησε η Ιρλανδία και διέταξε τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ένα ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

“Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή”, ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. “Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών”.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

“Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί”, αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

“Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”, υποστηρίζει ακόμη η Apple.

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016