ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μεγάλη συζήτηση για τις στολές τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το …σιδέρωμα.
Απ΄ αυτή την υπόθεση επανήλθε ξανά το μέγα θέμα των ελλείψεων που έχουν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη των ΕΔ ακόμη και στα είδη ένδυσης. Όχι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στο Στρατό Ξηράς.

Το έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου αποκαλύπτει πολλά:

1. Όπως ήδη γνωρίζετε, κάθε χρόνο στο Πολεμικό Ναυτικό υφίσταται παροχή συγκεκριμένου ποσού ύψους σαράντα πέντε (45) ευρώ, το οποίο πιστώνεται στον αριθμό ελέγχου μισθοδοσίας κάθε στελέχους, ξεχωριστά, για κάλυψη αναγκών ιματισμού του ιδίου, μέσω του Προμηθευτικού Οργανισμού του Ναυτικού (ΠΟΝ).

2. Επίσης, κάθε χρόνο, λίγο πριν τη λήξη του οικονομικού έτους (συνήθως περί τα τέλη Οκτωβρίου) οριοθετείται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κάθε στέλεχος δύναται να αξιοποιήσει το πιστωμένο ποσό, με τη λήξη του οποίου το ποσό, εφόσον δεν ληφθεί, επιστρέφεται στο σχετικό κωδικό.

3. Μας αναφέρθηκε από μέλη μας, υπηρετούντες στο ΠΝ, ότι λόγω του απομακρυσμένου της περιοχής (ν. Λέρος) σε συνδυασμό με τη συχνή δυσχέρεια μετακινήσεων αλλά και τη λογική αδυναμία ύπαρξης πρατηρίου ΠΟΝ στην περιοχή, συχνά να παρουσιάζεται το φαινόμενο να μην καθίσταται εφικτή η προμήθεια ιματισμού με το δικαιούμενο ποσόν, με αποτέλεσμα αυτό τελικώς να χάνεται κατά τα ανωτέρω γνωσθέντα, από τη στιγμή που δεν δύναται να μεταφερθεί στο επόμενο έτος.

4. Πέραν τούτου, μας αναφέρθηκε εξίσου, ότι σε άλλες περιπτώσεις που καθίσταται εφικτή η προμήθεια μέσω τρίτου προσώπου, είναι συχνό και λογικό το φαινόμενο να παρουσιάζονται προβλήματα όπως με μεγέθη ρούχων που δεν έχουν δοκιμαστεί κλπ και τελικώς να απαιτείται επιστροφή του ρουχισμού με χρήση ταχυδρομικών/μεταφορικών υπηρεσιών, γεγονός που επί της ουσίας αυξάνει το κόστος σε βάρος του στελέχους, κάτι που συχνά επηρεάζει αρνητικά τα στελέχη.

5. Επιπρόσθετα διευκρινίζεται ότι, η εμμέσως πλην σαφώς «αναγκαστική» ετήσια ανάλωση του εν λόγω ποσού, σπρώχνει τα στελέχη να προμηθευτούν συνήθως στολές εργασίας και όχι ό,τι πραγματικά χρειάζονται, καθόσον δεν επιτρέπεται η αξιοποίησή του για ραφή κάποιας στολής επιθεωρήσεως, αγορά ακριβότερου ιματισμού κ.λ.π.

6. Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι μετά βεβαιότητος το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και σε έτερες απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υφίσταται πρατήριο ΠΟΝ, ενδεχομένως δε να απαντάται και σε άλλα Σώματα και απλώς να μην έχει αναφερθεί, παρακαλούμε για τη μεσολάβησή σας για τα κάτωθι:

α. Το δικαιούμενο ποσό να μην επιστρέφεται στον κωδικό του στο τέλος του έτους εάν δεν καταναλωθεί, αλλά να μεταφέρεται στα επόμενα έτη και να συμψηφίζεται με αντίστοιχα ποσά επομένων ετών.

β. Να καθίσταται εφικτή η έγγραφη παραγγελία με υποβολή αιτήματος ενδιαφέροντος του στελέχους προς τον ΠΟΝ και ακολούθως να προβλεφθεί κατά το δυνατόν διαδικασία αποστολής του ιματισμού με τα διαθέσιμα υπηρεσιακά μέσα, σε περίπτωση δε μη δυνατότητας ύπαρξης τέτοιων, να γίνει σε κεντρικό επίπεδο με επίσημες διαδικασίες σύναψη συμφωνίας με αρμόδιο φορέα για εξεύρεση της συμφερότερης τιμής, που να εξυπηρετεί τα στελέχη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για την προσωρινή Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Μεθενίτης Δημήτριος Σημαιοφόρος (Ε) 6957831045

Ο Γεν. Γραμματέας

Καρράς Χρήστος ΕΜΘ Αρχιλοχίας (ΠΖ) 6937444745

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016