Δύο σημαντικά στελέχη της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Αντόνι Ματσιέρεβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι, απομακρύνθηκαν στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στην προεδρία της Δημοκρατίας, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, οι δύο υπουργοί αντικαταστάθηκαν από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μάριους Μπλάζακ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ταντέους Μοραβιέτσκι, που ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης εδώ και έναν μήνα, επιδιώκει την βελτίωση των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στη Βαρσοβία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα επισκεφθεί εντός της ημέρας τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ανήσυχη από την εξέλιξη του κράτους δικαίου στην Πολωνία και ειδικά με τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της λειτουργίας της δικαιοσύνης, η Επιτροπή εκκίνησε κατά της Βαρσοβίας την διαδικασία επιβολής κυρώσεων που μπορεί να φθάσει μέχρι την ανάκληση του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τρία ακόμη υπουργεία, τα Περιβάλλοντος, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής, αλλάζουν επίσης επικεφαλής.

 

Οι περισσότεροι από τους αποχωρήσαντες είχαν γνωρίσει δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Αντόνι Ματσιέρεβιτς , πρώην στέλεχος της αντικομμουνιστικής αντιπολίτευσης και χαρισματικός ρήτορας, υποστηρίζεται από τμήμα του συντηρητικού εκλογικού σώματος. Ομως θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και είχε έλθει σε ανοικτή ρήξη με τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα εξαιτίας σοβαρών διαφωνιών για την μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασικόφσκι ήταν αντίθετος με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε . Οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία γνώρισαν επίσης ένταση.

Όσο για τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο, βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς αντιπαράθεσης για την υλοτομία στο δάσος της Μπιαλοβιέτσα, ενώ ο υπουργός Υγείας Κονστάντι Ρατζιβίλ ήλθε σε αντιπαράθεση με τους ασκούμενους που ζητούσαν αύξηση των πόρων για την δημόσια υγεία.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016