Με τον κ.Σόϊμπλε να ζητά υπογραφές και “δηλωσίες” -όταν δεν σπεύδει να στηρίξει τον αξιοθρήνητο Ντάϊσενμπλουμ- πληθαίνουν οι φωνές που υπενθυμίζουν την Ευρώπη που υπήρχε πριν κυριαρχήσει η Γερμανία. Την κοινωνική Ευρώπη, όπου αποφάσεις έπαιρναν οι πολιτικοί κι όχι οι τραπεζίτες και οι “οίκοι αξιολόγησης”. Φωνές που ακούγονται πλέον και από χώρες που παραδοσιακά μόνο εχθρικές προς τη Γερμανία δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν είπε:

«Ξεχάσαμε όμως ότι η Ευρώπη δεν αποτελείται από ισολογισμούς, αλλά από ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το αναπληρώσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κοινωνικό πυλώνα στην Ευρώπη, με τον οποίο θα προχωρήσουμε όλοι μαζί προς τα επάνω, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας. Αυτό δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Αλλά τα βήματα πρέπει να γίνουν τώρα»

Δηλώσεις κάνουν πολλοί στα χρόνια της κρίσης θα πείτε. Έργα δεν βλέπουμε. Ή μάλλον βλέπουμε μόνο το “έργο” του Βερολίνου. Που όπως πάντα είναι θρίλερ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016