Το κουαρτέτο απαιτεί από την Ελλάδα να κόψει 300 εκατομμύρια από τις αμυντικές της δαπάνες εν μέσω της προσφυγικής κρίσης την ίδια ώρα που  η Ε.Ε σχεδιάζει να δώσει στην Τουρκία 3+3 δις …για να σηκώσει το προσφυγικό βάρος !

     Απίστευτο και όμως αληθινό , οι τεχνοκράτες – εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να μην αποδέχονται τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την προσφυγική κρίση και απαιτούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει την υπόσχεση του περασμένου Αυγούστου για επιπλέον περικοπή 300 εκατομμυρίων απο τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

     Η αξίωση αυτή εκδηλώνεται σε μια περίοδο που :     

  • Η στρατιωτική μηχανή σηκώνει ίσως το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης με την φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την κατασκευή έργων υποδομής , στέγασης και σίτισης των προσφύγων και ενδεχομένως στο μέλλον εμπλοκής σε καινούργιες αποστολές φύλαξης και ασφαλείας…
  • Με την Τουρκία να αξιοποιεί την προσφυγική κρίση. Αφενός για να εισπράξει βοήθεια “μαμούθ” από την Ε.Ε. Αφετέρου για να απλώσει τα στρατηγικά επιθετικά της σχέδια στο Αιγαίο προκαλώντας νέες απαιτήσεις (οικονομικές) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να τα αντιμετωπίσει την πολυσχιδή -πλέον- Τουρκική επιθετικότητα….
    Οι τεχνοκράτες – εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να είναι αποκομμένοι από το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον και να μην κατανοούν τι σημαίνει για την ίδια την Ευρώπη και την φύλαξη των συνόρων της η αποδυνάμωση της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος που αναπόφευκτα θα προκληθεί με την περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πράγματα είναι απλά και συγκεκριμένα :

  • Όταν αποδυναμώνεις την στρατιωτική ισχύ ενός εταίρου (Ελλάδα) με την δραστική μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα ενισχύεις οικονομικά την γείτονα χώρα (Τουρκία) που δεν είναι μέλος της Ε.Ε και ταυτόχρονα αρνείται να συνεργαστεί με τους Διεθνείς Οργανισμούς (ΝΑΤΟ – FRONTEX) για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς ευρωπαϊκά εδάφη αυξάνοντας την επιθετικότητά της προς την Ελλάδα , επί της ουσίας διαπράττεις έγκλημα κατά της ίδιας της Ευρώπης. 
  • Η περεταίρω μείωση του ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού θα επηρεάσει άμεσα την διαθεσιμότητα των μαχητικών αεροσκαφών και των πολεμικών σκαφών που καθημερινά επιχειρούν στο Αιγαίο έχοντας αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στην ΝΑΤΟϊκή αεροναυτική επιχείρηση που μετ΄ εμποδίων διεξάγεται στο Αιγαίο εξαιτίας της Τουρκίας που αρνείται να συνεργαστεί τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με την FRONTEX.
  • Αν μειωθεί περαιτέρω ο αμυντικός προϋπολογισμός καθώς δεν προβλέπονται νέες αγορές οπλικών συστημάτων, θα μειωθούν δραματικά :

  Η συντήρηση των  μαχητικών αεροσκαφών.

  Οι πτήσεις αναγνώρισης και αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών που καθημερινά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Σημειωτέον η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει αποθρασυνθεί στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο την τελευταία περίοδο και καθώς η Νατοϊκή αρμάδα βρίσκεται στην περιοχή. Τα τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από κατοικημένα μεγάλα νησιά του κεντρικού Αιγαίου και περνάνε “ξυστά” πάνω από τα Νατοϊκά πλοία. Μόλις προχτές σημειώθηκαν 21 παραβιάσεις από έντεκα τουρκικά ιπτάμενα μέσα !

– Οι διαρκείς περιπολίες και των δεκαπέντε πολεμικών πλοίων του Ελληνικού Στόλου που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ και την FRONTEX δεν θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν.

– Η μέχρι τώρα άμεση αντιμετώπιση των θαλάσσιων τουρκικών προκλήσεων από το Καστελοριζο μέχρι την Ζουράφα θα τεθεί σε δοκιμασία. Για παράδειγμα θα υπάρξει άμεσος κίνδυνος διάθεσης ανταλλακτικών και καυσίμων για τα ταχέα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού που σπεύδουν σχεδόν καθημερινά στο απομακρυσμένο Καστελόριζο για να μεταφέρουν πρόσφυγες στα hot Spot των Κω και της Λέρου ώστε να μην είναι οι πρόσφυγες περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

  • Η διάθεση του Μηχανικού  στο υπουργείο Μετανάστευσης για την δημιουργία διαρκώς νέων Κέντρων Φιλοξενίας θα διακοπεί απότομα , όπως και η σίτιση χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.       

    Η εμμονή των δανειστών για περικοπή επιπλέον 300 εκατομμυρίων από τον αμυντικό προϋπολογισμό σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή που το προσφυγικό σε συνδυασμό με την έξαρση των φαινομένων τρομοκρατίας στρέφουν την Ευρώπη και όλο τον κόσμο στην αναθεώρηση θέσεων και  σχεδίων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του στρατιωτικού ρόλου ως προς τα θέματα  προστασίας και ασφάλειας των πολιτών. Ήδη πολλές χώρες ακόμη και Ευρωπαϊκές (Βιζεγκραντ) σχεδιάζουν την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών.      

Militaire.gr

       

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016