Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΠΑ ΠΝ ΣΤΡΑΤΟΣ
05/04/2016 | 06:31 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Οι περικοπές που έπρεπε να έχουν γίνει στο στράτευμα! Ένας στρατιωτικός τις “αποκαλύπτει”

Οι περικοπές που έπρεπε να έχουν γίνει στο στράτευμα! Ένας στρατιωτικός τις

Ένας στρατιωτικός γράφει στο Militaire.gr για τις πολλές περικοπές που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο στράτευμα,χωρίς το προσωπικό να έχει επηρεαστεί. Αντιθέτως θα είχε ωφεληθεί αφού θα έκανε και πιο εύκολα τη δουλειά του. Το κείμενο έχει μεγάλο ενδιαφέρον ,γιατί οι προτάσεις που γίνονται είναι εξαιρετικά απλές. Κι όμως ακόμη ούτε μία δεν έχει εφαρμοστεί.

Το κείμενο:

Συχνά οι στρατιωτικοί μέμφονται και όχι άδικα, τις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, για τους  αρνητικούς ισολογισμούς τους οποίους κατά κανόνα εμφανίζουν.  Το δημόσιο αγαθό της εθνικής ασφάλειας, το οποίο ο Στρατός παράγει, σαφώς και δεν μπορεί να υπολογιστεί με  συγκεκριμένα οικονομικά  νούμερα, αξιολογείται όμως και εκτιμάται  από τους Στρατηγούς, δηλαδή από τους  ανθρώπους  οι οποίοι είναι υπεύθυνοι λογοδοσίας  έναντι της πολιτείας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την άμυνα της χώρας.  Αναμφίβολα ο Στρατός αποτελεί ίσως τον πλέον πειθαρχημένο  οργανισμό του ελληνικού κράτους, χωρίς όμως κανένας να μπορεί να ισχυρισθεί ότι το έργο το οποίο παράγει, η εθνική ασφάλεια δηλαδή, δεν θα μπορούσε να παραχθεί με χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Αναφύεται δηλαδή το ζήτημα εάν οι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πιστώσεις, από επουσιώδεις δραστηριότητες της  καθημερινής  λειτουργίας  των επιτελείων  και των μονάδων, ώστε να διατεθούν σε άλλες περισσότερο  ανελαστικές δαπάνες του ελληνικού στρατού, υπέρ φυσικά της ενίσχυσης της μαχητικής του ισχύος.

Από την ημέρα που ανέκυψε η σύγχρονη δημοσιονομική κρίση στη χώρα, δεν λήφθηκε ούτε ένα μέτρο στη βάση της καθημερινότητας, προκειμένου ο στρατός να περιορίσει τις σπατάλες τους. Όλα τα μέτρα των περικοπών ήταν και είναι κάθετα και αφορούν στην μείωση των διατιθέμενων πιστώσεων προς τις υπηρεσίες του στρατού, ως αποτέλεσμα της μείωσης του προϋπολογισμού του.

Θα επιχειρήσω να παραθέσω ορισμένες απλές σκέψεις, με γνώμονα το συμφέρον της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.

-Κανένας στρατός ανεπτυγμένης χώρας, δεν  ταλαιπωρείται με την χαοτική κατάσταση της ελληνικής στρατιωτικής γραφειοκρατίας. 

-Πώς μπορεί στην εποχή μας, με τόσο υψηλό επίπεδο στελεχών, οι μονάδες και οι υπηρεσίες να μην είναι πλήρως  μηχανογραφημένες, με εσωτερικά διαλειτουργικά  δίκτυα, όταν μάλιστα υπάρχουν οι  υποδομές.  Αποτελεί π.χ παραλογισμό οι Η/Υ να χρησιμοποιούνται ως γραφομηχανές και ως εργαλεία παρουσιάσεων, χωρίς να παράγουν βάσεις δεδομένων προς εκμετάλλευση.

-Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων για την μεταφορά, πάσης φύσεως στρατιωτικών υλικών, ενίοτε άσκοπων,  χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η πλήρης και η αμφίδρομη εκμετάλλευσή τους και κυρίως  χωρίς να υπάρχει  κεντρικός έλεγχος και συντονισμός.

– Πότε και γιατί δεν εκσυγχρονίζεται η λειτουργία των διαχειρίσεων των Μονάδων.

-Ποιός λόγος επιβάλει την εφαρμογή του υφιστάμενου και ενεργοβόρου ωραρίου μονάδων και υπηρεσιών. Ποιός είναι π.χ  λόγος που χειμώνα – καλοκαίρι το κύριο πρόγραμμα ξεκινάει στις 7 η ώρα.

– Είναι σχιζοφρενικό το κράτος να μην είναι σε θέση να καταβάλει επιδόματα ανέργων και ορισμένοι  να αποφασίζουν την δημιουργία νέων θέσεων και σχολείων, με το πρόσχημα της αναβάθμισης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του στρατιωτικού προϋπολογισμού.

Ο κατάλογος θα ήταν ατελείωτος και σαφώς υποκειμενικός εάν δεν υπήρχαν τα παραδείγματα λειτουργίας στρατών προηγμένων χωρών, δηλαδή στρατών κυρίως συμμαχικών.  Και βέβαια προκαλεί κάποια ερωτηματικά το γεγονός ότι, ενώ πολλοί στρατιωτικοί έχουν θητεύσει σε θέσεις του εξωτερικού, δεν επιχειρούν να αναδείξουν και να αποκαταστήσουν ότι κοστίζει άσκοπα και αλόγιστα στο στρατό μας. Μήπως γιατί φοβούνται τη ρήξη με τους προϊσταμένους τους, αμφισβητώντας την  τάξη και την πειθαρχία του στρατεύματος ;   

H πολιτική ηγεσία, έχει την υποχρέωση να δει τα πράγματα λίγο αλλιώς, να αφουγκρασθεί τα χαμηλόβαθμα στελέχη, αυτά που αποτελούν τα σπλάχνα του στρατού μας, αυτά που δεν πρόκειται να γίνουν στρατηγοί και κατά συνέπεια δεν θα θυσιάσουν την αλήθεια στο βωμό της προσωπικής τους ανέλιξης. 

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης