Το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας και κατ΄ επέκταση των εξοπλισμών δεν μένει εκτός της σκληρότατης κομματικής αντιπαράθεσης. Κάθετι που συζητιέται, πολύ περισσότερο κάθετι που ψηφίζεται θεωρείται ύποπτο! Έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο που υπάρχει να “παγώσουν” τα πάντα στο χώρο της Εθνικής Άμυνας απ΄ αυτό το κλίμα. Δεν έχουμε την παραμικρή ελπίδα ότι τα κόμματα θα δώσουν σημασία…

Το θετικό είναι ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έχουν επιλέξει να απαντούν σ΄ όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες. Υπήρξε η απάντηση της ΘΕΩΝ και τώρα του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού σε δημοσίευμα που είχε να κάνει με την τροποποίηση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απαλλαγή του ΦΠΑ στα πλαίσια της Προσαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας στις Διατάξεις της Οδηγίας ΕΕ 2016/881″ 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τροποποίηση έγινε για να ωφεληθούν συγκεκριμένες εταιρείες.

Η απάντηση του ΣΕΚΠΥ:

Κύριε Κουρτάκη

 

Ως Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) εκπροσωπώντας 112 Εταιρείες στον κλάδο αυτό, αναφερόμαστε στο δημοσίευμα σας της 29ης Ιουλίου 2017 στο οποίο η τελευταία τροποποίηση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απαλλαγή του ΦΠΑ στα πλαίσια της Προσαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας στις Διατάξεις της Οδηγίας ΕΕ 2016/881″  φέρετε να ψηφίσθηκε επ’ ωφελεία συγκεκριμένων εταιρειών.

 

Δηλώνουμε πως  η εν λόγω τροποποίηση όχι μόνο δεν αφορά κανένα συγκεκριμένο συμφέρον ή συγκεκριμένη εταιρεία αλλά αντιθέτως αποτελεί (μερική δυστυχώς μόνο προς το παρόν) ικανοποίηση ενός πάγιου αίτημα σύσσωμης της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

Ειδικότερα και με απλά λόγια επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε τα εξής:

 

 1.  Η νομοθεσία της ΕΕ δίδει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της για την παροχή απαλλαγών από ΦΠΑ στην εισαγωγή αεροσκαφών που προορίζονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και το Δημόσιο γενικά, καθώς και αντικειμένων και υλικών εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε αυτά. Απαλλάσσονται επίσης οι εργασίες κατασκευής, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης των παραπάνω αεροσκαφών, καθώς και των αντικειμένων που είναι ενσωματωμένα σε αυτά ή χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση τους.

 

 2.  Πριν την συγκεκριμένη τροποποίηση, απαλλαγή για εργασίες επί αεροσκαφών λάμβαναν μόνοι οι κύριοι υποκατασκευαστές, δηλαδή ως επί το πλείστον οι ξένες εταιρείες, ενώ οι Έλληνες υποκατασκευαστές αυτών υποχρεώνονταν  σε ΦΠΑ επί των εργασιών που εκτελούσαν στην χώρα και συνεπώς τιμολογούσαν τις αλλοδαπές προμηθεύτριες εταιρείες με το κόστος τους συν ΦΠΑ (το οποίο απέδιδαν μετά στο Ελληνικό Δημόσιο).  Οι ξένες εταιρείες συνήθως αρνούνται να καταβάλουν  τον Ελληνικό ΦΠΑ (αφού δεν δύνανται να το συμψηφίσουν με Ελληνικό ΦΠΑ καθώς η δικιά τους πώληση απαλλάσσεται) ή εάν το πληρώσουν το διαχειρίζονται ως κόστος μετακυλίοντας το  στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (είτε απευθείας είτε μέσω των κυβερνήσεων τους π.χ. στα πλαίσια κόστους προγραμμάτων FMS της αμερικανικής κυβέρνησης).  Ως αποτέλεσμα οι Έλληνες υποκατασκευαστές  παρουσιαζόμαστε ακριβότεροι και λιγότερο ανταγωνιστικοί ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος χρηματοδότησης που αναλαμβάνουμε προκειμένου σε τακτά περιοδικά διαστήματα να αποδίδουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ.

 

 3.  Η συγκεκριμένη σύμβαση για τα αεροσκάφη Ρ-3 που υπεγράφη με την Αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ρητά (κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών) ότι οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ ή δασμούς (όπως συμβαίνει πάντοτε στις διακρατικές συμφωνίες).  Συνεπώς σε περίπτωση που δεν εκδιδόταν η σχετική τροπολογία για να συμπεριλάβει όλες τις ανωτέρω παραδοχές, το πρόγραμμα θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με δασμούς και ΦΠΑ, τους οποίους φυσικά θα καλείτο να πληρώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

 

Συνεπώς (όπως προκύπτει σαφώς από τα παραπάνω) με την εν λόγω τροπολογία όχι μόνο δεν ωφελούνται συγκεκριμένα μέρη αλλά αντιθέτως νομοθετείται προς την σωστή κατεύθυνση λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα τεχνικών υπερτιμήσεων εξαιτίας του ΦΠΑ και των δασμών των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εγχώριοι υποκατασκευαστές.  Διαχρονικό αίτημα και ευχή μας είναι αυτού του είδους η απαλλαγή να επεκταθεί στο σύνολο των μελλοντικών και υφισταμένων προμηθειών αμυντικού χαρακτήρα προκειμένου να μειωθεί το κόστος τους και να καταστεί η Ελληνική Αμυντική βιομηχανία περισσότερο ανταγωνιστική και ισχυρή.    

 

Βάσει των ανωτέρω δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Άμυνας και Οικονομικών για αυτήν την τροποποίηση που αποτελεί πάγιο αίτημα και προς όφελος όλων των Ελληνικών εταιρειών του κλάδου μας.

 

Ελπίζουμε να δημοσιεύσετε την επιστολή μας και να στηρίξετε το διαφανές και θεσμικό ρόλο του κλάδου μας και είμαστε στην διάθεση σας όποτε έχετε ερωτήσεις η απορίες, πριν την αρνητική δημοσίευση τους που μόνο κακό μπορεί να κάνουν στην Ελληνική βιομηχανία.

 

Με εκτίμηση 

 

Τάσος Ροζολής

Πρόεδρος ΔΣ

Print Friendly, PDF & Email
Δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016