Ο Στρατηγός και πρώην Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς με κείμενό του και με το χάρτη αυτό καταρρίπτει τους “γκρίζους” τουρκικούς ισχυρισμούς στο Αιγαίο!

Διαβάστε το κείμενο του Στρατηγού Ζιαζιά:

Ο χάρτης αυτός αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο που ακυρώνει οποιαδήποτε προκλητικη και αισχρή αμφισβήτηση των Τουρκων,οι οποίοι ,μετα το 74 κυρίως,επιθυμούν να μεταβάλλουν το “status quo”του Αιγαίο.Συμφωνα με τον χάρτη αυτόν οριοθετούνται με κάθε λεπτομέρεια τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δυο πλευρών και φέρει μάλιστα την υπογραφή της Ιταλοτουρκικης Συμφωνίας,η οποία έλαβε χωρα στις 28/12/1932.Προκειται για τον επίσημο χάρτη της Χαρτογραφικης Υπηρεσίας του τέως Υπουργείου Αποικειων.Ειναι ενα ιστορικό δείγμα.

Μαλιστα πριν παραχωρηθούν τα Δωδεκανησα στην ΕΛΛΑΔΑ απο την Ιταλία ,με το αρθρο 14 του Παραρτήματος της Συνθήκης της Λωζανης ,23/7/1923,η Τουρκία είχε παραιτηθεί απο ολα τα δικαιώματα που έφερε μέχρι τοτε για το σύνολο των Δωδεκανησων,τα οποία πέρασαν υπό Ιταλική κατοχή.

Εν συνεχεια ενσωματώθηκαν στην ΕΛΛΑΔΑ,λιγο μετα την Διασκεψη Ειρήνης του Παρισιού 10/2/1947

Τοτε ,η συμφωνία εθεσε ως διάδοχο των νησιών την ΕΛΛΑΔΑ,η οποία θα συνέχιζε να εχει διεθνώς αναγνωρισμένα κυριαρχικά ,νομικα και πολιτικά δικαιώματα για αυτα.

Στην Τουρκία παραχωρήθηκαν μονο δυο νησίδες,Καρα Άντα,και Ορακ.

xartis_aigaio1

xartis_aigaio

 Τουρκία δίνοντας ομως τις δικές της ερμηνείες αμφισβητεί γενικής αποδοχής κανόνες του διεθνούς δικαίου η τους εφαρμόζει οπου και οπως τη συμφέρει.

Μετα τα Ιμια στο τουρκικό κυβερνητικό προγράμμα συναντάμε τη φράση:” Turkey will abide by all international agreements it has signed.However the implementation of these against the national security and interest will not be allowed”,δηλαδη ” Η Τουρκία θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που εχει υπογράψει.Εντουτοις δεν θα επιτρέψει η εφαρμογή τους να ειναι αντίθετη στην εθνική της ασφαλείας και τα ΣΥΜΦΡΟΤΑ ΤΗΣ”. Επισημαίνουμε την χαρακτηριστική λέξη “συμφέροντα της” που αντικατοπτριζει τη θέση της απέναντι στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών που εχει υπογράψει.

Πρεπει να τονισθεί οτι η έκφραση “Γκρίζες Ζώνες” ειναι μονομερής όρος που χρησιμοποιεί η τουρκική εξωτερική πολιτική για εξυπηρετήση των παράλογων και παράνομων επιδιώξεων της στο Αιγαίο.

Επομενως τα Θαλάσσια Συνορα μας ειναι επακριβώς οριοθετημένα ,με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και τις ισχυουσες συνθήκες και τα γνωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Militaire.gr

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016