Σε σταδιακή αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με δανεισμό, χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), αλλά και με ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» με αφορμή την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους, υπενθύμισε ότι ένα μεγάλο μέρος των εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι ηλικίας 45 χρόνων κι επισήμανε ότι από τη στιγμή που η αντικατάσταση του στόλου με αγορά νέων αεροσκαφών δεν είμαι εφικτή, λόγω οικονομικής συγκυρίας, θα αναζητηθούν οι παραπάνω λύσεις.

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες, όπως δανεισμός, leasing, ενοικίαση σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα δούμε. Είναι κάτι το οποίο το ψάχνουμε από τώρα για του χρόνου το καλοκαίρι, γιατί κακά τα ψέματα αυτό το πολύ παλιό υλικό δεν θα μας βγάλει πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε ότι κανονικά η αντικατάσταση των αεροσκαφών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι κάθε χρόνο μόλις ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος και ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια το ζήτημα της ανανέωσης των πυροσβεστικών μέσων ξεχνιέται και δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με γενικότερο σχεδιασμό και σε συνεργασία με άλλες χώρες. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι σε σχέση με πέρσι, τα πυροσβεστικά μέσα είναι ενισχυμένα, καθώς έχουν προστεθεί δύο ελικόπτερα Σινούγκ και άλλα δύο Σούπερ Πούμα.

Η κριτική στην κυβέρνηση έρχεται και από τα αριστερά.Από τη ΛΑΕ του Π.Λαφαζάνη ,μέσω του Τάσου Μαυροπουλου,ο οποίος υπήρξε γγ Πολιτικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ :

Για άλλη μια χρονιά οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολεμικής Αεροπορίας, δίνουν άνισο αγώνα για να προστατεύσουν  τις ανθρώπινες ζωές, το φυσικό  περιβάλλον και τις περιουσίες από  τις πυρκαγιές.

Η συνεχής και βάρβαρη μνημονιακή φτωχοποίηση της Ελλάδας, του λαού, των εργαζομένων και του συνόλου του εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα, δυσκολεύουν το έργο των δυνάμεων που επιχειρούν αυξάνοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, παίζοντας τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

Οι πυροσβέστες ρίχνονται στη φωτιά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας και τα μέσα που απαιτούνται, τα οποία αναπληρώνουν με τη φυσική τους παρουσία. Κάθε χρόνο λιγότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα για πυρόσβεση λόγω παλαιότητας και μειωμένων κονδυλίων για συντήρηση, με αποτέλεσμα ατυχήματα τα οποία βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των πιλότων.

Για μια ακόμα φορά οι αρμόδιοι υπουργοί διαπιστώνουν πεπαλαιωμένα πυροσβεστικά μέσα και εξαγγέλλουν ανανέωση «άμεσα»! Αυτό το έργο ο λαός το ξαναβλέπει με οργή και θυμό. Η ασφάλεια του πολίτη και η πολιτική προστασία, όπως ο ελληνικός λαός και ολόκληρη η χώρα, θυσιάζονται στο βωμό της διάσωσης των τραπεζών και του πλουτισμού των κερδοσκόπων. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, δεν παρέχουν τα στοιχειώδη και απαραίτητα μέσα, γιατί προτεραιότητά τους είναι η ικανοποίηση των τοκογλύφων. Η πατρίδα μας προτεκτοράτο των Βρυξελλών και της Γερμανίας έχει εκχωρήσει πλήρως την εθνική της ανεξαρτησία και κυριαρχία αδυνατώντας να υποστηρίξει βασικές λειτουργίες του κράτους.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει την προσπάθεια των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της πολεμικής αεροπορίας που επιχειρούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με μοναδικό όπλο τον επαγγελματισμό και το φιλότιμό τους και  καταβάλλει κάθε προσπάθεια, από την οποία δεν πρέπει να λείπει κανείς, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016