Μπορεί να ξεκίνησε ως μια υπόθεση εργασίας, αλλά ο εξοπλισμός της ΠΑ με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των F-16 φαίνεται ότι έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Που έχει να κάνει με την υλοποίηση του σχεδιασμού, που φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτος.

Τελευταία εξέλιξη ένα μήνυμα στο…twitter από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος “τα βάζει” με το πρόγραμμα F-35 , γράφοντας ότι το κόστος του έχει ξεφύγει και κάνει λόγο για “υπερβολικές δαπάνες για την άμυνα”. Προφανώς ο “επικοινωνιακός” Τραμπ κάνει πολιτική για τα πλήθη που τον ψήφισαν. Ωστόσο το κλίμα που δημιουργεί ίσως να κάνει πιο ευέλικτους τους αμερικανούς για την πώληση περισσότερων F-35 εκτός ΗΠΑ ,γρήγορα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα στο πρόγραμμα F-35 δεν υπάρχει πουθενά! Ας είναι καλά οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας που φρόντισαν να μην …υπάρχουμε πουθενά. Επειδή όμως ο “πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται”, ας “πιαστούμε” ακόμη κι απ΄ αυτή την αναταραχή που προκαλεί ο Τραμπ.

trump_twitter

Ας αφήσουμε τις ελπίδες που μπορεί να αποδειχτούν και φρούδες κι ας παραμείνουμε στα γεγονότα. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η ανάληψη καθηκόντων από τη διοίκηση Τραμπ. Μετά από τις 20 Ιανουαρίου θα ξέρουμε ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της Ουάσινκγτον για τις ελληνικές εξοπλιστικές ανάγκες. Οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ είναι θετικές. Αυτό που ονομάζουν κάποιοι αμερικανική στρατιωτική βοήθεια , φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είχε πριν μερικές μέρες τετ α τετ με τον Γιώργο Παπαδόπουλο, στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Τραμπ. Το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας δεν μπορεί παρά να συζητήθηκε στο γεύμα που είχαν στον Δουράμπεη, στον Πειραιά. Ο στόχος Καμμένου σε πρώτη φάση είναι να εξασφαλιστεί ποσό ικανό για να ενταχθούν στην ελληνική ΠΑ,τουλάχιστον 12 αεροσκάφη F-35.

Όμως το θέμα που αυτή τη στιγμή πραγματικά μπορεί να μπει σε φάση υλοποίησης είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των F-16. Καμμένος και Βίτσας σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν επί της ουσίας ανακοινώσει ότι απομένουν τα τυπικά για να προχωρήσει το θέμα . Ο εκσυγχρονισμός δεν θ΄ αφορά σ΄ όλα τα F-16. Η απόφαση για να πουληθούν τα block 30 είναι οριστική. Όμως για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016